Winkelwagen 0

Winkelwagen

Er zijn nog geen producten in uw winkelwagen geplaatst.

  • Puur natuur en altijd eerlijk
  • Vers gebrand in onze koffiebranderij
  • Voor koffiebonen, Nespresso®* capsules en thee
  • Vandaag besteld, de volgende werkdag in huis

Bittere koffie? Dit kun je er aan doen.

Naast de bittere smaak van verbrande koffie, zijn er ook nog andere ingrediënten die bitter smaken, zoals cafeïne, oliën en aroma’s. Laten we beginnen met de natuurlijke en goede bitters in koffie.

CAFEÏNE
Van nature zit er cafeïne in koffie en dat smaakt bitter. De hoeveelheid cafeïne in de boon, verschilt van ras en variëteit, zelfs binnen de variëteit. Maar globaal kan je zeggen dat Arabica 0,8 tot 1,4% en Robusta 2,0 tot 2,5% cafeïne bevat. 
Dus hoe meer Robusta, maar ook hoe langer de extractie tijd, hoe meer cafeïne.

Cafeïne van koffie is ongebonden, wat wil zeggen dat het makkelijk oplost in water en het lichaam snel weer verlaat, binnen 1,5 tot 2 uur. Koffie met melk vertraagt de werking van cafeïne.

Gematigde cafeïneconsumptie, zo'n 400 mg cafeïne ofwel circa 5 kopjes koffie per dag, passen in een gezond, gevarieerd voedingspatroon en een actieve levensstijl. Gematigde cafeïneconsumptie wordt in verband gebracht met hoofdzakelijk positieve fysiologische effecten, waaronder de effecten op mentale en fysieke prestaties. 
(Bron: koffieengezondheid.nl)

Daarnaast zitten er aromatische bitters in koffie, vergelijkbaar met de bitters uit de schil van citrusvruchten. In de regel verdwijnen deze tijdens een goede extractie/zettijd en bij het doorroeren van de crèma. Je kan ze proeven als je alleen de crèma op je tong legt.

BITTERS ONSTAAN TIJDENS HET BRANDEN
Tijdens het branden, eigenlijk roosteren, van de koffie ontstaan, net als in ieder ander verbrandingsproces, bitters. Een goede en constante branding geeft controle over je brandingsproces en dus op de ontwikkeling van smaken. Naar mate je de koffie langer en donkerder brand, wordt de koffie steeds bitterder. Je kan van citrus, naar cranberry, naar roodfruit, naar karamel en chocolade gaan in je branding of verbranden richting dark roast in je brandproces (Maillard proces). Dus donker gebrande koffie heeft meer bitters en minder zuren.

NEGATIEVE INVLOED OP SMAAK DOOR BITTERS
De negatieve smaak op bitters, dat hebben we zelf in de hand en dat kan komen door:
•    Te lange (over)extractie: we willen maar 22% van de maximaal 30% smaakstoffen.
•    Te heet water: koffie verbrand
•    Vieze machine: de koffieaanslag smaakt bitter en geeft dit af aan verse koffie.
•    Oud water: oud water bevat minder zuurstof en dit heeft effect op de smaak van koffie.

JUISTE KOFFIE
Het is dus van belang dat je de juiste koffie kiest, hou je niet van bitters, koop dan een licht gebrande koffie. Vraag aan onze koffiebranders of barista welke koffie bij welke zetmethode en jouw smaak het beste past.
 

  Giancarlo Matarazzi         Reacties (1)

Reacties (1)

Geen reacties gevonden.

Meer reacties

Koffie gebrand met passie

Wij branden fair trade koffie met de lekkerste koffiebonen van over de hele wereld. We kiezen koffiebonen die met aandacht geteeld zijn in Zuid-Amerika, Afrika en Azië en branden de bonen vervolgens ambachtelijk in onze eigen branderij. Het branden doen we langzaam en met liefde zodat onze koffie vol en rijk van smaak is. 

Slow roast coffee crafted with passion

Een bestelwagen vol koffie met een pionier aan het stuur. Via onze webshop geniet je thuis van onze vers gebrande koffie. Sinds het bestaan van koffie.nl verkopen we fantastische koffie aan liefhebbers van kwaliteit. We zijn een echt familiebedrijf opgericht in 1975 door Peter Ultee. Inmiddels hebben zoon en dochter Pascal en Joyce het roer overgenomen van hun vader. Samen hebben ze in de zomer van 2016 Capriole Café geopend, een combinatie van een koffiebranderij en een restaurant.

webwinkel keurmerk
iDEAL
visa
mastercard
postnl

Inschrijven voor de nieuwsbrief




Aanmelden

Alle bedragen zijn  inclusief  BTW   

Deze website gebruikt uitsluitend cookies om het bezoek te meten.