Koffiebonen kiezen: filter of espresso?

Koffiebonen kiezen: filter of espresso?
Het is een vraag die regelmatig aan koffiebrander Didi Meijer, koffiebrander en -ambassadeur wordt gesteld: “Is de koffie geschikt voor filter of espresso?” Op deze vraag is het antwoord vaak dat het in principe voor beide koffiebereidingen is. Maar dat het vooral de vraag is welke smaak je graag wil proeven in je koffie. In deze blog vertelt Didi Meijer je meer over het kiezen van de koffiebonen én ze adviseert een aantal koffies.

Op koffie.nl vind je in het assortiment zowel koffiemelanges als ook veel single origins die (meestal) omni roast gebrand zijn. Dat betekent dat de koffie voor zowel voor je filter als je espressomachine geschikt zijn. Daarom staat er bij iedere productpagina van de koffie een recept voor beide koffiebereidingen. Ook lees je direct de smaakbeleving die je bij de koffie kunt verwachten. Om je alvast op weg te helpen, stellen we Didi twee vragen:

Wat adviseert koffiebrander Didi als filterkoffie?

“Zet je thuis graag filterkoffie én houd je van rood fruit en bloemige tonen in je koffie, dan zou ik adviseren om een single origin uit Ethiopië te proberen. De Ethiopië Ture Waji Guji is een heerlijke fruitige koffie en de Ethiopië Sidama Bensa is meer bloemig. Beiden zijn vol van smaak en heerlijk voor de filterkoffie.
Wat ook een lekkere en gebalanceerde koffie is, zijn de koffiebonen uit Nicaragua. Het is een direct trade koffie met tropische vruchten en fruitige tonen van mango, perzik en ananas. Een zoete koffie met een zachte aciditeit.  

Ben je niet zo van de fruitige tonen, dan hebben we de Capriole Brasil in ons assortiment. Daar proef je voornamelijk tonen van chocolade en hazelnoot. Een heerlijke koffie waarbij de aciditeit in deze koffie zorgt voor een frisse smaak van chocolade.”

Wat adviseert koffiebrander Didi als koffie voor een espressomachine?

“Voor in je koffiemachine kun je kiezen uit onze populaire melanges. Zo is de Paso Fino één van onze favorieten. Deze koffie is voor iedereen lekker. Of je nu geniet van een zwarte koffie, espresso of een cappuccino. Drink je nooit een koffiebereiding met melk, dan kan je ook de Capriole Flores proberen.

Als je wilt kiezen voor een single origin in je espressomachine, dan is de Brasil Cerrado een koffie die vaak wordt gekocht. Ook deze koffie is lekker als lungo én als cappuccino. De Capriole Colombia is ook één van de favorieten, maar deze koffie is wat sterker van smaak en heeft een klein zuurtje. Ook de Ethiopië Sidama Bensa is een single origin die veel wordt gekocht, ook voor de espresso. Zet je laatstgenoemde koffie met melk, dan krijg je het effect van een milkshake. Heerlijke koffie om te serveren als echte traktatie.”

Tip! Wij hebben diverse proefpakketten met koffiebonen in ons assortiment. Zo hebben we een proefpakket speciaal voor de espressomachine én een proefpakket met koffiebonen die perfect zijn voor een filterkoffie. 

Algemeen advies over koffiebonen en de smaakbeleving?

De smaak van je koffie verschilt natuurlijk door onder andere variëteit, proces, oorsprong, type boon én de branding. Maar om een klein hulpmiddel te geven, zijn dit de algemene smaken per werelddeel.
  • Koffiebonen uit Midden- & Zuid-Amerika: zoet, vol, chocolade en noten.
  • Koffiebonen uit Afrika: fris, fruitig, tonen van citrus en bloemige smaken
  • Koffiebonen uit Azië: kruidig, tonen van citrus met zoete tonen en pure chocolade
Dit zijn dus de algemene en meest uitgesproken smaken per koffieland. Maar vergeet niet: koffie bevat zo'n vijfhonderd smaken per soort. Met andere woorden, in Amerika vind je óók soorten waar je (meer) zuren in proeft. Daarom hebben we per koffie de smaakbeleving geschreven, zodat je ziet welke smaken je kunt verwachten in de koffie.
  Didi Meijer     05-07-2022 08:45