Filterkoffie met een AeroPress

Filterkoffie met een AeroPress
Er zijn verschillende manieren om je filterkoffie te bereiden. Een daarvan is het zetten van koffie met een AeroPress. In deze blog verkennen we deze methode, waarom het de moeite waard is om je filterkoffie op deze manier te zetten en welke benodigdheden je ervoor nodig hebt.

Wat is een AeroPress?

Een AeroPress is een tool om heerlijke filterkoffie mee te bereiden. Dit apparaat bestaat uit twee cilinders: een binnen- en buitenbuis. Deze cilinders zet je in elkaar en hier doe je de koffie in. Vervolgens schenk je het hete water in de Aeropress en druk je de koffie door het filter heen. Dit is de enige zetmethode waarvan je koffie onder ‘eigen’ druk kan zetten, maar ook gefilterd is. Dat is ook direct het bijzondere aan deze zetmethode. Door een koffie te bereiden met een AeroPress kun je experimenteren door meer druk te zetten, waardoor je bepaalde smaken uit je koffie kunt accentueren. Zo krijg je een vollere smaak en body.

Waarom zet je koffie met een AeroPress?

Het maken van een filterkoffie met een AeroPress heeft meerdere voordelen. Zoals hierboven aangegeven kun je spelen met de smaak en sterkte van je koffie. Door de drukkracht bij het extraheren, door het aanpassen van maalgrootte, de hoeveelheid water en het bloomen van de koffie. Zo kun je heel leuk experimenteren met een AeroPress. Als beginnende koffieliefhebber kun je makkelijk beginnen met het volgen van een recept en door te oefenen met de druk die je zet op de koffie.

Ook voor ervaren koffieliefhebbers is het een leuke zetmethode. Door veel te experimenteren kun je unieke smaken in je koffie proeven. Zo kun je ook met het gebruik van water verschillende smaken krijgen. Bijvoorbeeld door koud water, warm water, bronwater, sodawater of RO-water te gebruiken. Het is dan ook een zetmethode waar over de hele wereldkampioenschappen voor worden georganiseerd, zoals het WK AeroPress.

Daarnaast is het een ideale methode om relatief snel koffie te zetten. Het duurt slechts enkele minuten om een heerlijke filterkoffie te bereiden. Goed voor thuis, maar ook voor onderweg. Zo is de AeroPress Go ideaal voor een dagje weg of voor op vakantie.  

Hoelang duurt het voordat je koffie hebt?

Het bereiden van een koffie met een AeroPress duurt enkele minuten. Het ligt volledig aan het recept.

Wat heb je nodig voor een filterkoffie met een AeroPress?

  • Een AeroPress (Go)
  • Een kopje of server (niet van toepassing bij de AeroPress Go)
  • AeroPress filters (nat maken met kokend water)
  • Je favoriete koffiebonen
  • Roerspatel
 

Welke koffie adviseert koffie-expert Didi voor een Aeropress?

Dat ligt natuurlijk aan de smaken die je graag in de koffie wilt proeven. Houd je van zoete en kruidige smaken, dan adviseren we de Myanmar. Maar voor ons recept kiest onze voor de Brasil, waarbij de chocoladesmaken uit deze koffie worden geaccentueerd.

Een ander advies is om een proefpakket te bestellen voor de overige zetmethode. Hier vind je drie koffies die perfect zijn voor onder andere de AeroPress.

Een AeroPress gebruiken? Vind hier een recept voor de AeroPress.
  Denise Dissel     04-06-2024 16:44