Filterkoffie met V60

Filterkoffie met V60
Het bereiden van koffie kan op veel verschillende manieren. Eén van de manieren is het zetten van een filterkoffie met een V60. In deze blog bespreken we wat het is, waarom je op deze manier je filterkoffie wil bereiden en wat je ervoor nodig hebt.

Wat is een V60?

Met een V60 zet je heerlijke filterkoffie. Het is een slow drip koffie, wat betekent dat je het water langzaam met de hand op de gemalen koffie schenkt. Het water druppelt langzaam door de koffie heen en dat zorgt ervoor dat alle smaken uit je koffie wordt gehaald. De V60 is een zetmethode waarbij het V-vormige filter in een hoek van 60 graden is gemaakt. Vandaar ook de naam V60. Het filter heb je in diverse uitvoeringen waarbij de lijnen voor verschillende smaken kunnen zorgen: rechte, kromme en kronkelende lijnen. De conische vorm van het filter zorgt ervoor dat het water geleidelijk naar het midden loopt en ook zorgt voor een mooie extractie als je het water goed opschenkt.

Waarom zet je koffie met een V60?

Met een V60 kan je alle smaken uit je koffie halen en zorgt het voor een unieke smaakbeleving. Je zet de koffie met de hand waardoor je het zelf goed kunt beïnvloeden door bijvoorbeeld je water van een andere temperatuur te schenken, tussendoor te roeren of een swirl te geven aan het filter – ook wel dripper genoemd.

Het leuke aan een V60 is dat het een makkelijke zetmethode is voor onervaren koffieliefhebbers. Zo kun je een heerlijke koffie maken als je een recept volgt. Maar om een recept helemaal perfect te krijgen, is het ook voor koffie-experts leuk om hiermee te experimenteren. Hierdoor kan je jezelf blijven uitdagen.

Hoelang duurt het zetten van een V60?

Het is een makkelijke manier om je dag te beginnen met goede koffie. Het duurt ook niet heel lang. De brew duurt in totaal zo’n 3 tot 4 minuten. Uiteraard heb je wel wat voorbereiding nodig. Zo moet je de koffie malen, filterpapier goed nat maken en je water koken. In totaal ben je voor een kopje koffie zo’n 6 minuten kwijt. Gun jezelf ook even die tijd in de ochtend. Zo begin je je dag niet gestrest, maar met een lekkere kop koffie.

Wat heb je nodig voor een V60?

Maak je de filterkoffie voor 1 persoon, dan kan je onder je filter gewoon een mok of glas zetten. Waarbij wij adviseren een glas te gebruiken, zodat je de kleur van de koffie goed kan zien. Maak je ‘m voor 2 personen, is het leuker om een server eronder te zetten.
  • V60 server (of dus een mok of glas)
  • Filterpapier – wij adviseren het witte blanco filterpapier van Hario. Hier proef je geen andere smaken en komt je koffie goed tot recht.
  • Jouw favoriete koffiebonen
  • Koffiemaler
  • Weegschaal (op de 0.0 nauwkeurig)
  • Waterkoker
  • Water

Welke koffie adviseert koffie-expert Didi voor de V60?

Dat is natuurlijk erg persoonlijk, aangezien iedereen andere favoriete smaken heeft in een koffie. Maar als je mij vraagt welke koffie lekker is bij een V60, zou ik nu zeggen de Capriole Nicaragua. Dit is een verrassende koffie, anders dan andere koffies uit Nicaragua omdat deze veel citrusvruchten en zoete smaken heeft in combinatie met chocolade. Hierdoor wordt de koffie niet te zuur, maar juist erg lekker en zoet. 
 
  Denise Dissel     01-03-2024 12:25