Hoe schuim je melk mooi op?

Hoe schuim je melk mooi op?
Een lekkere cappuccino, flat white of drink je liever een latte macchiato? De koffiebereidingen met melk zijn erg populair. Maar hoe schuim je de melk mooi op? Om een perfecte koffie te maken voor jezelf of voor je gasten, geven wij je handvatten om aan de slag te gaan met je melk.

Welke melk kies je?

Om goed melk op te kunnen schuimen geeft onze koffie-expert Didi het advies om volle melk te gebruiken. Hiermee heb je namelijk de juiste verhouding vetten en eiwitten en dat zorgt ervoor dat je melk goed kan opschuimen. Daarnaast is de volle melk wat zoeter waardoor je minder snel suiker in je koffie toevoegt. Ook heeft deze melk minder invloed op de smaak van de koffie zelf.

Andere melkvarianten zijn halfvolle of magere melk. Deze varianten zijn lastiger op te schuimen, omdat je vetten nodig hebt om melk goed op te schuimen en deze soorten minder vetten en calorieën bevatten.

Daarnaast is houdbare melk een mogelijkheid, maar ook dat raden we niet aan. De houdbare melk geeft namelijk een smaak af en dat heeft veel invloed op je koffie. Hierdoor kun je hele andere smaken in je koffie proeven die je liever niet proeft. Mocht je het toch lastig vinden om de volle melk op te schuimen, dan kun je het beste wel met houdbare melk aan de slag omdat je hierbij heel snel veel melkschuim krijgt. Alleen lever je wel in op de smaak.

Een andere melkvariant is Jersey melk en deze kan gebruikt worden om een iets vollere zoetere smaak aan je koffie te geven. Voordeel van de verse Jersey melk is dat het makkelijker verteerbaar is, doordat het honderd procent A2-melk is. Dit kan een uitkomst zijn voor mensen die gevoelig zijn voor zuivel. Ook voor Jersey geldt dat wij adviseren geen houdbare variant te gebruiken. 

Welke tools gebruik je voor het opschuimen?

De melk kun je op diverse manieren opschuimen. Veel koffieliefhebbers hebben een vol- of halfautomatische espressomachine waar een stoompijpje op zit om melk mee op te schuimen. Voor velen is dat nog lastig en daarom gebruiken zij een opschuimer. Voor beide manieren is het advies qua melkgebruik hetzelfde: volle melk.

Ga je melk opschuimen met het stoompijpje van je machine, dan heb je naast je melk ook twee melkkannetjes (ook wel: pitchers) nodig. Zo kun je het schuim verdelen, want het eerste wat je wegschenkt uit je melkkan na het opschuimen is het meeste schuim. Dus maak je twee cappuccino’s en wil je in allebei de dranken evenveel schuim, dan kun je het beste eerst een beetje van de ene kan in de andere melkkan schenken.

Als je de melk gaat opschuimen is het belangrijk dat je melk gekoeld is, ook als je houdbare melk gaat gebruiken. Op het moment dat je melk namelijk niet gekoeld is, wordt deze heel snel (te) warm en heeft het minder de tijd en kans om goed op te schuimen.

Tip, Wil je een plantaardige drank gebruiken als alternatief voor melk, dan adviseren wij je de Oatly Haverdrank Barista Edition of ROA. Wel iets lastiger om latte art mee te maken, maar met genoeg oefenen gaat het zeker lukken.

Welke koffiebonen zijn lekker voor koffie met melk?

Onze Capriole Paso Fino is erg geschikt voor cappuccino’s. Deze koffiemelange is dan ook echt ontwikkeld om te drinken in combinatie met melk. Ook als lungo is de Paso Fino heel lekker, maar met melk komt de koffiesmaak er perfect uit. Met onder andere de melkchocolade en karamelsmaak als zoetje. Ook zit er een klein frisje in de koffie dat weer goed combineert met de melkzuren. Een andere koffiemelange die we veel gebruiken is de Capriole Flores. Voor de liefhebbers die net iets sterkers willen en waarbij de koffie net iets meer boven de melk uit moet komen. Als je houdt van een flat white, dan is de Flores echt een heerlijke koffie. Wil je een flat white bereiden met een specialiteit, dan kan je de Ethiopië Sidama Bensa proberen. Dan krijg je echt een hele nieuwe ervaring met milkshake tonen.

Aan de slag: zo leer je melk op te schuimen

Je hebt de lekkerste melk, de juiste tools en de perfecte koffiebonen. Nu kan je aan de slag om melk op te schuimen voor je favoriete koffiebereiding.
  • Pak je melk, je pitcher en vul de melk tot de onderste rand van het tuutje.
  • Plaats het stoompijpje in het tuutje van je pitcher en plaats het kopje van het stoompijpje een centimeter van de rand af in de oppervlakte. Die centimeter van de rand is belangrijk, zodat je een draaikolk in je melk krijgt.
  • Tijdens het opschuimen gaat de oppervlakte van je melk steeds iets omhoog, dus plaats het stoompijpje iedere keer opnieuw naar de oppervlakte zodat je blijft stretchen. Stretchen betekent het creëren van schuim in je melk.
  • Op het moment dat je melk bijna warm wordt of de melk bijna over je pitcher gaat, dan verplaats je de stoompijp naar het midden van je melk en iets dieper. Dat heet rollen, dat wil zeggen dat je puur je melk aan het opwarmen bent en niet meer aan het schuimen. Dat doe je de laatste seconden, zodat je de stoompijp rustig uit kunt zetten zonder dat er ongelukken gebeuren met een warme pitcher en hete stoompijp.
  • Dat doe je als volgt: je hebt de pitcher met één hand vast, de andere hand plaats je op de zijkant van de pitcher. Is de pitcher te heet om aan te raken, dan trek je je hand weg en tel je tot drie. Vervolgens zet je de stoompijp uit en heb je prachtige melk. Vergeet niet de stoompijp weer schoon te maken.
  • Vervolgens blijf je goed met de melk walsen in je melkkan, zodat je een egale glanzende melk krijgt die goed vermengd is. Blijf dit herhalen totdat je de melk gaat inschenken – of gaat verdelen over twee melkkannen.
Tip! Als je melk ruikt naar verbrande melk, dan ben je te lang doorgegaan en kan je de volgende keer eerder stoppen.
  Denise Dissel     14-12-2023 12:17