Hoe werkt het afstellen van een koffiemolen?

Hoe werkt het afstellen van een koffiemolen?
Is je extractie van je koffie niet goed, heb je een nieuwe zak koffiebonen besteld of heb je al een langere tijd geen koffie gezet? Dan is het handig om jouw koffiemolen goed af te stellen. Wij hebben een handleiding voor jou als thuisbarista zodat jij kunt genieten van een heerlijke kop koffie met de juiste doorlooptijd.
 
Volg de volgende stappen om de molen juist af te stellen:
 
Stap 1: Pak een weegschaal en zet de filterdrager er zonder gemalen koffie op. Zet de weegschaal nu op ‘0’ (tare).
Stap 2: Haal koffie uit de molen zoals je dat altijd doet. Weeg vervolgens of er 18 gram in je filterdrager zit. Is dit niet het geval? Dan doe je er handmatig koffie bij of haal je juist koffie uit de filterdrager. Zorg er in ieder geval voor dat er precies 18 gram in je filterdrager zit.
Stap 3: ‘level’ de koffie met de levellaar en tamp/druk de koffie vervolgens aan.
Stap 4: Belangrijk om bij het zetten van je koffie de doorlooptijd in de gaten te houden. Heb je geen timer op de koffiemachine, dan is het handig om een timer op je telefoon aan te zetten.
Stap 5: Zet de koffie zoals je dat gewend bent en bekijk de doorlooptijd. Zet je de timer op je telefoon, dan zet je de timer op hetzelfde moment als het moment dat je de koffiemachine laat werken.
Stap 6: Stop de timer op het moment dat je de machine hoort afslaan.
Stap 7: Kijk naar de doorlooptijd. Is de doorlooptijd 23 seconden of lager, dan zet je de molen een streepje fijner. Is het 31 seconden of hoger, dan zet je de molen een streepje grover.
 
Hoe je dat doet?
  1. Druk de hendel aan de linker achterzijde naar beneden terwijl je afstelt.
  2. Verschijf nu de hendel naar links of naar rechts. Op de schijf staat geschreven welke kant fijner of grover is.
  3. Let op: dat kan soms stroef gaan, dus schiet niet te ver uit
  4. De eerste twee malingen is de koffie nog niet optimaal, omdat de koffie nog tussen de schijven zit en dus niet volledig gemalen is met de nieuwe maling
  5. De derde maling kun je meetellen. Nu herhaal je stap 2 tot en met 6. Controleer de koffie weer op de doorlooptijd en herhaal dit tot de doorlooptijd van de koffie tussen de 23 en 31 seconden zit.
Liever beeldmateriaal? In deze video laat Didi zien wat over- en onderextractie is.
  Didi Meijer     28-03-2024 14:57