Koffie in de spotlight: Nicaragua

Koffie in de spotlight: Nicaragua
In ons assortiment vind je koffiebonen uit verschillende werelddelen: Van Zuid-Amerika tot Afrika en van Midden-Amerika tot Azië. Koffie komt vanuit de hele wereld en het natuurproduct is dan ook het op één na meest verhandelde grondstof ter wereld. Maar wat houdt een koffie uit Nicaragua bijvoorbeeld in? Wij lichten de koffie uit, zodat je precies weet waar de koffieboon vandaan komt, wat je proeft in de koffie en welke zetmethode geschikt is. Ook lichten we toe waarom Nicaragua een echt koffieland is en waarom onze koffiebrander Didi de bonen heeft ingekocht.

Waar komt de koffie vandaan?

De koffie komt van de plantage genaamd ‘Finca Un Regalo de Dios, wat letterlijk ‘een geschenk van God’ betekent. Het ligt in de provincie Nueva Segovia in het noorden van Nicaragua. In deze regio worden enkele van de beste koffies geproduceerd, waaronder deze koffieplantage (ook wel: Finca) van Luis Alberto Balladarez Moncada.

De familie Balladarez runt al drie generaties koffieplantages en daar komt een hoop kennis en kunde bij kijken. Luis Alberto beheert samen met zijn familie de koffieboerderij. In totaal is het 72 hectare groot, waarvan ongeveer 52 hectare is beplant met koffie. De Finca ligt op een hoogte van 1350 tot 1700 meter boven zeeniveau. Het omringende nevelwoud creëert een microklimaat met temperaturen die variëren tussen de 10 en 16 graden Celsius.

Wat proef je in deze koffie uit Nicaragua?

Deze koffie uit Nicaragua is perfect als je houdt van een zoete en zachte koffie met een klein zuurtje. Je proeft tropisch fruit zoals perzik, kers, ananas, passievrucht en rode appel. Ook de chocoladesmaak ontbreekt niet in deze koffie. Het is een koffie die goed in balans is en daarom vinden veel mensen het een lekkere single origin.

Waarom is deze koffie ingekocht?

Deze koffie is voor iedereen toegankelijk en is ook te gebruiken voor meerdere zetmethodes. Daarbij is het een natural processed koffie met 86 punten op kwaliteitsscore van SCA, waardoor het een high specialty koffie is. De natural wordt 25 tot 35 dagen gedroogd bij een temperatuur van ongeveer 30 graden. Zoals in deze blog omschreven, wordt de koffie bij dit proces gefermenteerd en gedroogd met de bes om de boon heen, wat een fruitige en zoete smaak aan de koffieboon geeft. Het is een unieke koffie.

Wat maakt Nicaragua een koffieland?

Het land kenmerkt zich door zijn overvloed aan vulkanen en prachtige meren met een subtropisch landklimaat. De combinatie van regenval, temperatuur, vulkanisch grond en hoogte zorgt voor een vruchtbare bodem voor het laten groeien van koffiebonen.

Ook staat Nicaragua bekend om de bijzondere Maragogype bonen. Dit zijn grote, brede koffiebonen die afkomstig zijn van de Maragogype-struiken. Het zijn de grootste koffiebonen ter wereld die wel tot veertig procent groter zijn dan de ‘gewone’ Arabica koffiebonen. Deze bonen kun je niet alleen in Nicaragua vinden, ook in andere landen zoals Guatemala en Colombia.  

Welke zetmethode is geschikt voor de Nicaragua?

Voor iedere filterkoffie is deze specialty coffee goed geschikt. Wil je ‘m echt mooi in balans hebben, dan zou ik zeggen een V60 of AeroPress.

Je kunt hier ook een goede espresso mee zetten. Hierbij komen de tropische fruittonen wel meer naar boven waardoor je meer een zuurtje proeft in je koffie.

Didi’s favoriete zetmethode met deze koffie:

Onze koffiebrander Didi adviseert deze koffie als zwarte koffie te drinken. Daarbij maakt ze ‘m graag met een V60, waarbij je 16 gram koffie en 282 gram water nodig hebt. De brewtijd is 150 tot 180 seconden, waarvan 30 seconden bloomen met 32 ml water. 
 
Koop hier de koffiebonen uit Nicaragua. Ook vind je hier een recept voor je espresso en filterkoffie.
Nicaragua koffie
  Didi Meijer     28-02-2024 15:20