Winkelwagen 0

Winkelwagen

Er zijn nog geen producten in uw winkelwagen geplaatst.

  • Puur natuur en altijd eerlijk
  • Vers gebrand in onze koffiebranderij
  • Voor koffiebonen, Nespresso®* capsules en thee
  • Vandaag besteld, de volgende werkdag in huis
Wat is body bij koffie?

  Giancarlo Matarazzi     05/12/2018     Reacties (0)

Onze koffiebrander Giancarlo Matarazzi legt uit wat body is vanuit het perspectief van het koffiebranden. Body in de koffie wil eigenlijk niks anders zeggen dan mondgevoel. Een laag mondgevoel heeft bv magere melk of water, een hoog mondgevoel slagroom of appelsap. Body wordt bepaald door het soortelijk gewicht, de structuur, stroperigheid en is dus de structuur van de koffie die je in je mond waarneemt. Hoe kan je body met branden beïnvloeden? Met de juiste manier van branden, kan je body creëren, maar ook wegbranden. Bij een licht gebrande koffie is er sprake van weinig ontwikkelde body, bij een dark roast koffie is de body grotendeels weggebrand. Body wordt voornamelijk gevormd door de suikers, vetten en oliën in de boon, dit maakt dat de koffie stroperig en vol van smaak is.  Als je te licht...

Lees meer

Filter of Espresso

  Giancarlo Matarazzi     05/11/2018     Reacties (0)

Als koffiebrander wordt mij regelmatig gevraagd of de koffie geschikt is voor filter of espresso? Meestal is mijn antwoord "Voor beide, het is welke smaak u graag wilt bereiken". Ik geef dan de klant de keuze uit verschillende landen, melanges en smaaktype. "Brandt u dan niet voor filter en espresso?" Alvorens het branden lees ik de bonen, verdiep me in de achtergronden en smaaktype. Dan bepaal ik het beste brandprofiel voor deze koffiebonen. Ik wil het optimale uit de boon halen. Zie het alsof je een stuk vlees voor je hebt. Als eerste wil je weten of het rund-, varkens- of kippevlees is. Is het dan rund, dan wil je weten is het stoofvlees of een ossehaas. Van ossehaas kan je altijd stoofvlees maken, maar van stoofvlees nooit een biefstuk. En als het dan een mooi stuk biefstuk is, dan wil je deze ook medium...

Lees meer

Hete koffie? Laat je koffie even afkoelen.

  Giancarlo Matarazzi     09/09/2018     Reacties (0)

In een koffiebar en andere horeca horen we vaak: "doet u mij maar een gewone koffie, maar wel lekker heet aub". Of een andere vaak gehoorde opmerking: " de cappuccino was heel lekker, maar wat wel wat warmer gemogen." De 3 basis-smaken van koffie zijn zoet, zuur en bitter. En wat willen we nu proeven in koffie? Mooie chocolade tonen, fruit-tonen en volle body. Als koffiebrander zoek je naar mooie en verfijnde smaken als amandel, Zwitserse chocolade, steenvrucht, zoet donker fruit enz... En deze verfijnde smaken proef je pas bij lagere temperaturen. Zo proef je alle zoete smaken pas onder de 50 graden Celsius.  Tijdens het brandproces van de koffiebonen kunnen we deze smaken accentueren of laten verdwijnen. Een zure, bittere koffie kan iedereen branden, maar koffie met een mooie balans vereist toch wel wat...

Lees meer

Bittere koffie? Dit kun je er aan doen.

  Giancarlo Matarazzi     23/07/2018     Reacties (1)

Naast de bittere smaak van verbrande koffie, zijn er ook nog andere ingrediënten die bitter smaken, zoals cafeïne, oliën en aroma’s. Laten we beginnen met de natuurlijke en goede bitters in koffie. CAFEÏNE Van nature zit er cafeïne in koffie en dat smaakt bitter. De hoeveelheid cafeïne in de boon, verschilt van ras en variëteit, zelfs binnen de variëteit. Maar globaal kan je zeggen dat Arabica 0,8 tot 1,4% en Robusta 2,0 tot 2,5% cafeïne bevat.  Dus hoe meer Robusta, maar ook hoe langer de extractie tijd, hoe meer cafeïne. Cafeïne van koffie is ongebonden, wat wil zeggen dat het makkelijk oplost in water en het lichaam snel weer verlaat, binnen 1,5 tot 2 uur. Koffie met melk vertraagt de werking van cafeïne. Gematigde cafeïneconsumptie, zo'n 400...

Lees meer

Zure koffie? Dit kun je er aan doen.

  Giancarlo Matarazzi     06/07/2018     Reacties (0)

Hoe komt het nu eigenlijk dat koffie zuur kan smaken? In de regel kan dat ontstaan door: te veel koffie doseren, te korte extractie-tijd, grove maling of te koud water. Het omgekeerde kan dus ook, maar dan wordt de koffie bitter. Van nature hebben groene koffiebonen een hoge aciditeit, dat komt onder andere door het type, variëteit, land van herkomst, regio en fermentatieproces. Hoe krijg je dat zuur er uit of hoe verfijn je het? Dat proces begint al bij het branden, hoe donkerder en langer je de koffie brandt, hoe meer zuren er verdwijnen. De koffie wordt dan zoeter en uiteindelijk steeds bitterder. Je kan van citrus, naar cranberry, naar roodfruit, naar karamel en chocolade gaan in je branding of verbranden richting dark roast. Is de ene boon zuurder dan de andere? Ja, koffie uit Afrika is in de regel zuurder, meer rins,...

Lees meer

Koffie gebrand met passie

Wij branden fair trade koffie met de lekkerste koffiebonen van over de hele wereld. We kiezen koffiebonen die met aandacht geteeld zijn in Zuid-Amerika, Afrika en Azië en branden de bonen vervolgens ambachtelijk in onze eigen branderij. Het branden doen we langzaam en met liefde zodat onze koffie vol en rijk van smaak is. 

Slow roast coffee crafted with passion

Een bestelwagen vol koffie met een pionier aan het stuur. Via onze webshop geniet je thuis van onze vers gebrande koffie. Sinds het bestaan van koffie.nl verkopen we fantastische koffie aan liefhebbers van kwaliteit. We zijn een echt familiebedrijf opgericht in 1975 door Peter Ultee. Inmiddels hebben zoon en dochter Pascal en Joyce het roer overgenomen van hun vader. Samen hebben ze in de zomer van 2016 Capriole Café geopend, een combinatie van een koffiebranderij en een restaurant.

webwinkel keurmerk
iDEAL
visa
mastercard
postnl

Inschrijven voor de nieuwsbrief




Aanmelden

Alle bedragen zijn  inclusief  BTW   

Deze website gebruikt uitsluitend cookies om het bezoek te meten.