Koffie: wat is overextractie en onderextractie?

Koffie: wat is overextractie en onderextractie? In Capriole Café heb je keuze uit ruim twintig verschillende koffiebereidingen. Van een cortado tot een flat white en cappuccino brûlée. De basis begint vaak bij het bereiden van een goede espresso. Daar kan je bij ons in de Binckhorst natuurlijk van genieten, maar je kunt ook thuis aan de slag met onze koffie. Hoe? Didi vertelt het je aan de hand van deze video en leert het je tijdens onze barista workshop.


Voor de workshops in Capriole Café maken wij gebruik van de espressomachine Sage Barista Pro en onze Capriole Paso Fino. Dit is een fijne machine die je makkelijk thuis kunt gebruiken om een lekkere koffie te bereiden. Onze koffiebrander en hoofd barista Didi Meijer legt in bovenstaande video en tijdens onze workshops uit hoe je deze espressomachine het beste kunt afstellen voor de beste extractie en koffiesmaak.

Koffie fijn of grof malen?
Extractie is makkelijk gezegd: het moment dat de gemalen koffie in contact komt met water. En als de extractie juist is, zorgt dat voor de juiste koffiesmaak. Daarbij is het zo, dat hoe fijner je de koffiebonen maalt, hoe langer het water in contact is met de koffie. Dat kan leiden tot overextractie. Is je koffie te grof gemalen, dan loopt het water er (te) snel doorheen en is het contact onder de 25 seconde. Dat noemen we onderextractie, omdat het water dan niet voldoende tijd heeft gekregen om in de kern van je koffiemaling te komen.

In de video laat Didi je zien wat over- en onderextractie is, wat er gebeurt als je vervolgens de koffie wat grover of juist fijner gaat malen en hoeveel gram koffie je moet gebruiken.

Oefenen, oefenen, oefenen
Na het zien van de video kun je zelf aan de slag gaan. Je komt er al vrij snel achter dat het vooral een kwestie is van veel oefenen. Daarom bieden wij een koffieworkshop aan waarbij je dit alles gaat leren onder begeleiding van een echte barista. Om vervolgens zelf thuis de barista uit te kunnen hangen!

Wat leer je tijdens de workshop?
Je ontdekt de wereld van koffie en leert de basis van de koffie(boon). Vervolgens ga je zelf aan de slag. Zo leer je onder andere hoe een koffie niet hoort te proeven (bitter, zuur), leer je hoe je een goede espresso moet maken en leer je melk opschuimen om een lekkere cappuccino te maken. Ondertussen krijg je uiteraard de beste tips van onze barista.

Nieuw!
Sinds kort hebben we ook een Burger & Barista Night. Op een doordeweekse avond kun je na een werkdag eerst bij ons genieten van een lekkere burger (ook vegan) met frietjes en twee drankjes. Daarna ga je aan de slag met de workshop.
 
  Denise Dissel     08-10-2022 22:08
Deze website gebruikt uitsluitend cookies om het bezoek te meten.
Accepteer geselecteerde cookies