Koffiebonen Decafe Colombia La Victoria 250 gram

Koffiebonen Decafe Colombia La Victoria 250 gram
Koffiebonen Decafe Colombia La Victoria 250 gram
Een deca specialty coffee die wordt gedecafeĂŻneerd volgens de C02-methode. Je proeft tonen van rode bessen, zoete kersen en melkchocolade in de koffie. Intensiteit: 7
€ 9,50
Prijs per stuk
Aantal: 
Bestellen
 

Voor deze Specialty Coffee Deca koffiebonen hebben we gekozen voor La Victoria, Santa Maria, Huila, Colombia via direct trade rechtstreeks ingekocht in samenwerking met The Coffee Quest. Uniek aan deze Deca koffiebonen is de CO2 techniek die gebruikt wordt om de koffiebonen cafeïnevrij te maken. Een duurzame en gezonde methode die garant staat voor het behoud van de unieke koffiesmaak. 

  • Op werkdagen voor 15.00 uur besteld, dezelfde dag verzonden
  • Gratis verzending vanaf € 50,-
  • Kwalitatieve koffiebonen & handige baristatools voor thuis

Smaakbeleving

De koffie is vanwege het duurzame CO2 proces, laag in bitter en wat hoger in zoetheid en aciditeit. Mede dankzij de langzame branding ervaar je een aangenaam mondgevoel.
  • Filter: mooi gebalanceerd met tonen van rode bessen, zoete kersen en melk chocolade.
  • Espresso: mooi gebalanceerd met tonen van rode bessen, zoete kersen en Peruaanse chocolade.

Recept

  • Filter: 17 gram koffie en 284 gram water, brewtijd 150-180 seconden waarvan 30 seconden bloomen met 34 ml water.
  • Espresso: 18 gram koffie en 40 ml water, doorlooptijd 28-31 seconden. 

Hoe werkt de CO2 Deca methode?

Natuurlijk koolzuurhoudend water wordt gewonnen uit putten in het zuiden van Duitsland. Dit water wordt op natuurlijke wijze gecarboniseerd doordat het al duizenden jaren in contact staat met koolzuurhoudende mineralen. Het water wordt onder druk gezet door kalksteen of dolomiet, waardoor het onder druk komt te staan. 

Het water wordt naar de oppervlakte gepompt en onder druk gehouden. Het CO2 wordt van het water gescheiden en door het onder druk te houden blijft het CO2 vloeibaar. Deze vloeibare CO2 is het bad waarin de koffiebonen worden ontdaan van cafeïne. In tegenstelling tot water is vloeibaar CO2 een zeer slecht oplosmiddel, wat nu goed van pas komt. Alleen de cafeïne wordt uit de bonen geëxtraheerd, terwijl er andere verbindingen overblijven.

De vloeistof circuleert langs de bonen en pakt alle cafeïne op en gaat aan het einde van het proces naar een tank, waar de verzadigde CO2 van de cafeïne valt en de CO2 weer in de bonen terechtkomt. Dit proces wordt herhaald totdat er minder dan 0,08% cafeïne in de bonen zit. 

Herkomst koffiebonen

De regio rond Santa Maria in Huila is een bolwerk geweest voor guerrillastrijders tijdens het 60-jarige conflict dat onlangs is beëindigd, waardoor de stad enkele decennia lang vrijwel ontoegankelijk is geweest. De burgerbevolking heeft enorm geleden onder het conflict en zit altijd in het midden tussen de strijdende partijen (guerrilla, paramilitaire groeperingen en het leger). Pas bij de start van de vredesonderhandelingen in 2012 trok de FARC zich terug en werd de stad opengesteld voor invloed van buitenaf en economische ontwikkeling. In 2018 heeft The Coffee Quest zich als doel gesteld om een stabieler inkomen voor de groep en de andere boeren rond Santa Maria te garanderen. De gekozen methode was het opzetten van een station in het centrum van de stad. Het station richtte zich volledig op de aankoop van specialiteiten in de regio en fungeert als steunpunt binnen de lokale gemeenschap. 

Kortom; The Coffee Quest Colombia nam het traditionele koopstationmodel en voegde daar het element Education en een Coffee Laboratory ruimte aan toe. Het idee is om kleine boeren toegang te geven tot de Specialty Coffee markt. Door zintuiglijke kenmerken in de aankoopbeslissing te verwerken, naast het kijken naar de fysieke aspecten van de koffiebonen. Doel: Betalen voor kwaliteit met behulp van een goed gecommuniceerde en transparante prijsstelling,

Dit is een uitstekende stap op weg naar een beter leefbaar inkomen voor de producenten door toegang te bieden tot de markt voor kwaliteitskoffie. Het station, dat een cupping lab "bemand" heeft door Tatjana en Alberto, is al een populaire ontmoetingsplaats geworden voor de leden van de groep en vele andere boeren. Van 2017 tot 2020 zijn we gegroeid van 30 naar meer dan 200 boeren die koffie leveren aan het station, waarbij we ongeveer 6 keer meer koffie inkopen dan in het eerste jaar. 

Elke micropartij en gemeenschappelijke partij is zorgvuldig opgebouwd. Elke kleine kavel wordt verschillende keren individueel gecupt voordat deze wordt opgenomen in de hoofdpartij. Naast de cupkwaliteit moet elke koffie voldoen aan strenge fysieke eisen, waaronder onze richtlijnen voor vochtgehalte en wateractiviteit. De eerste keer dat een partij wordt gecupt, is wanneer de producent een monster naar ons inkoopstation brengt. Na goedkeuring brengt de producent de partij naar het magazijn waar deze opnieuw wordt gecupt, waarbij een monster van elke zak wordt genomen om de consistentie te waarborgen. 

In het station van Santa Maria krijgen we alle beschikbare monsters die door de plaatselijke boerengemeenschap worden ingeleverd. Veel werk! Maar het stelt ons in staat om de boer te betalen in verhouding tot de werkelijke kwaliteit van hun koffie. Alle 84+ koffies hebben vaste prijzen die een premie van 40% en veel hoger hebben. 

La Victoria is een van de lokale partners van The Coffee Quest Colombia in Huila. De vereniging is begonnen met 30 geëngageerde producenten en hun gezinnen. In 2020 zal de groep groeien naar ongeveer 50 leden die een vergelijkbare visie hebben op kwaliteitsverbetering en het nemen van stappen om het milieu te beschermen. Elk van de aangesloten boerderijen ligt rond de stad Santa Maria, aan de voet van het Nationaal Park Nevados de Huila (vulkaan Huila).  Daarnaast speelt de vereniging een sleutelrol in het station van Santa Maria, waar ze mankracht leveren voor zowel de Lab- als de Magazijnactiviteiten, maar ons ook helpen om de lokale gemeenschap van kleine boeren te bereiken.

In 2017 werden we via Facebook gecontacteerd door een Colombiaanse vrouw die in de VS woont en die vroeg of we interesse hadden om wat koffie uit haar geboortedorp hoog in de bergen van Huila te proberen. Tuurlijk, zeiden we, een beetje geïntrigeerd. En een paar weken later belde een jongeman aan bij ons kantoor in Medellin met in zijn armen een enorme tas met meer dan 25 monsters.

Andrés is de vertegenwoordiger van de Association La Victoria in Santa Maria, hij had 18 uur in een nachtbus gezeten om ons persoonlijk te ontmoeten. We spraken een paar uur met hem tot hij de volgende nachtbus terug moest halen. Hij vertelde ons dat Santa Maria, in de uitlopers van de Huila-vulkaan, al tientallen jaren afgesloten was van de rest van het land vanwege de guerrilla in de regio. Er zijn slechts twee smalle onverharde toegangswegen langs gevaarlijke afgronden, zodat het voor de autoriteiten onmogelijk was om het gebied te betreden. Dit is een geluk voor de liefhebbers van diepe L-liefden; de Koffiefederatie is hier nooit aanwezig geweest. Het gevolg is dat alle boeren van La Victoria Caturra, Colombia of Typica soorten verbouwen. Nauwelijks bekeerd tot de favoriet van de Federatie; Castillo. Toen we de monsters een paar dagen later in de kringloop brachten, waren we ontzagwekkend.

Dit was de beste set monsters die we ooit hadden ontvangen. Dit waren boeren, die alleen maar deden wat ze al eeuwen deden, ze konden hun koffie alleen maar verkopen aan lokale kopers voor een prijs die onder de marktprijs lag, dus ze waren nooit gefocust op speciale processen. Maar we hebben koffie van 84 tot 88 punten op de SCA-schaal gecupt. Sindsdien heeft de groep alle verwachtingen overtroffen en bereiken we elk jaar een goede verbetering.
 

Productspecificaties

Intensiteit

7

Productiemethode

Washed Decaf

Oorsprong

La Victoria, Santa Maria, Huila, Colombia

Variëteit

100% Arabica Caturra & Typica

Hoogte

1750 - 2100 meter

Bezorging en retour

Bestel je jouw koffiebonen op een werkdag voor 15.00 uur? Dan verzenden we jouw bestelling nog dezelfde dag. Je pakket wordt meestal binnen één werkdag bij je bezorgd. Plaats het product in je winkelmand en reken af met iDEAL, Mastercard of Visa. Na het plaatsen van je bestelling volg je jouw pakketje eenvoudig via de Track & Trace. Gratis retourneren is mogelijk binnen 14 dagen. Lees hier meer over bezorgen, retourneren en betalen.

Contact opnemen

Voor vragen over de koffie, het koffiebranden of onze specialiteiten neem je contact op via het contactformulier. Je mag natuurlijk ook altijd bellen naar (070) 414 4141 of een e-mail sturen naar info@koffie.nl