Koffievariaties met melk: cappuccino, flat white en caffè latte

Koffievariaties met melk: cappuccino, flat white en caffè latte
Na zwarte koffie (lungo) is cappuccino de meest gedronken koffie volgens het Nationale Koffie en Thee onderzoek 2022. Een koffie met melk – koemelk of plantaardig – wordt in de horeca veel besteld, is populair op het werk en maken we ook heel graag thuis. Maar wat is nu precies een cappuccino en wat een flat white? Wat is het verschil met een caffè latte? Wij lichten in deze blog drie koffiebereidingen met melk toe. Ook deelt Didi hoe je de koffies het beste kunt bereiden met je halfautomatische espressomachine (ook wel: machine met filterdrager).

Wat is het verschil tussen deze drie koffiebereidingen?

Het verschil gaan we uitleggen door de drie koffies kort toe te lichten en we beginnen met de cappuccino. Hiervoor gebruik je één espresso, vloeibare melk en opgeschuimde melk. Hierbij is de verhouding van alle drie precies hetzelfde, dus één derde espresso, één derde vloeibare melk en één derde schuim.

Bij een flat white is het - makkelijk gezegd - een cappuccino met een extra shot espresso en minder schuim. Daarbij is de verdeling dan ook anders. Bij de cappuccino was de espresso één derde van de kop. Bij de flat white is de hoeveelheid van de (dubbele) espresso precies de helft. De andere vijftig procent van het kopje is voornamelijk vloeibare melk met een heel klein beetje melkschuim.

Een caffè latte is een koffie waar de namen en verhoudingen van kunnen verschillen. Het wordt ook wel eens (onterecht) verward met een koffie verkeerd. Een caffè latte is eigenlijk een cappuccino maar dan met weinig schuim en heel veel vloeibare melk. Deze hoeveelheid melk zorgt ervoor dat de koffie milder, soepeler en romiger wordt om te drinken.

Voor welke koffieliefhebber zijn de koffievariaties geschikt?

Als je net begint met het drinken van koffie en moet wennen aan de smaak of je houdt (nog) niet van sterke koffie, dan is de caffè latte een goede koffiebereiding om te drinken. Een tip van ons: doe er geen suiker of iets zoets in, maar gebruik een zoetere melk zoals de Jersey melk. Houd je van wat sterkers, dan drink je een cappuccino. Ook lekker met een zoetere melk. En ben je op zoek naar nog iets sterkers, dan drink je een flat white. Want hier zitten twee espresso shots in.

Leuk weetje; de caffè latte wordt veel gebruikt om latte art mee te oefenen. Je hebt dan namelijk een grote kop met genoeg ruimte voor je latte art. En als je echt goed bent in latte art, dan kun je het proberen in een flat white. Hier is je contrast namelijk groter door de grotere hoeveelheid koffie.

Hoe zet je een cappuccino?

De cappuccino vinden de koffie-experts van koffie.nl het lekkerste met de Capriole Paso Fino. Deze koffiemelange is ook echt ontwikkeld voor dranken in combinatie met melk. De balans tussen koffie en melk is voor een cappuccino perfect aangezien de koffie niet te bitter of te zuur wordt in combinatie met de melk.  
  • Hoeveelheid koffie: 18 gram
  • Hoeveelheid water: 38 ml
  • Doorlooptijd: 24 tot 26 seconden
Als je de koffie met je pistonmachine bereidt, dan zet je altijd een dubbele espresso door de dubbele filterdrager. Hiervan pak je één shotje. Met dit enkele shot maak je jouw cappuccino. Vervolgens schenk je hier uiteraard je vloeibare melk en schuim op. Dat kan natuurlijk met een melkopschuimer. Gebruik je het stoompijpje van je halfautomaat? Lees hier hoe je het beste je melk kunt opschuimen.

Hoe zet je een flat white?

Voor deze koffiebereiding voeg je een dubbele shot toe. Hier gebruiken wij de Capriole Flores voor. Deze koffie is iets meer uitgesproken, bevat meer bitters en komt hierdoor mooi boven de melk uit. Zo proef je dat je eigenlijk een stapje sterker gaat dan een cappuccino en deze koffie accentueert dat goed.
  • Hoeveelheid koffie: 18 gram
  • Hoeveelheid water: 32 ml
  • Doorlooptijd: 28 tot 30 seconden

Hoe zet je een caffè latte?

Eigenlijk zet je deze koffie hetzelfde als een cappuccino. Hierbij gebruiken we ook een enkele shot espresso en bereiden we deze met de Paso Fino. Hier voeg je vervolgens vooral vloeibare melk en maar een beetje melkschuim toe. Het recept voor de espresso is dus hetzelfde als een cappuccino.
  • Hoeveelheid koffie: 18 gram
  • Hoeveelheid water: 38 ml
  • Doorlooptijd: 24 tot 26 seconden
  Didi Meijer     21-02-2024 13:41