Koffie in de spotlight: India

Koffie in de spotlight: India
Het assortiment van koffiebonen is uitgebreid met een koffie uit India. Een bijzondere koffie voor het team van Koffie.nl. Met deze koffiebonen geniet je niet alleen van unieke smaken in je espresso of filterkoffie, maar steun je ook Stichting PASpoort.

In deze blog lichten we toe waarom we deze stichting steunen. Maar vertellen we ook wat je in deze koffie kunt proeven, waar de koffiebonen vandaan komen en voor welke zetmethode de koffie is geschikt.

Met deze koffie support je Stichting PASpoort

Onze koffiebrander heeft al een tijdje de wens om een koffie uit India in het assortiment van Koffie.nl toe te voegen vanwege de unieke smaken. Daarnaast is er nog een belangrijkere reden om de koffie te verkopen. Koffie.nl is namelijk een onderdeel van koffieleverancier Capriole Coffee Service en daarmee steunen wij Stichting PASpoort.

Bij Stichting PASpoort bieden zij hulp aan vrouwen en kinderen in nood in India. Het doel is om ervoor te zorgen dat diegenen die hulp krijgen, zich kunnen ontwikkelen en zelfstandig een bestaan kunnen opbouwen.

Jaarlijks brengt collega Joyce een bezoek aan Verna, waar de stichting is gevestigd. Het afgelopen jaar (2023) reisde Joyce samen met een tandarts en assistent uit Nederland naar India om de gebitten van de kinderen en vrouwen te verzorgen. Daarbij merkte de dames dat educatie van groot belang is. Om vervolgens dat in praktijk te brengen, zijn de producten zoals een tandenborstel natuurlijk essentieel. Daar willen wij met Koffie.nl aan bijdragen.

Per verkochte koffie uit India gaat er 1 euro naar Stichting PASpoort. Met deze opbrengst gaan we tandenborstelpakketten samenstellen met onder andere een tandenborstel, tandpasta, tandenstoker en tongschraper. Met zo’n pakket kan één persoon een heel jaar tanden poetsen.
 
Stichting PASpoort - India

Welke smaken proef je in de koffie?

Het is een fruitige, maar ook kruidige high specialty koffie met tonen van meloen in de hoofdrol. Daarbij proef je zoete smaken van vanille en (romige) chocolade. Ook hints van gedroogd fruit zijn aanwezig in deze koffie.

Het is een koffie die iedereen wel lekker vindt, omdat deze koffie uit Azië komt en lekkere kruidige smaken heeft. Maar ook het fruitige is goed de proeven wat koffieliefhebbers kunnen waarderen in de koffie.

Wat maakt India een koffieland?

India staat wereldwijd vooral bekend als land dat vooral thee produceert en exporteert. Maar India is ook een groot koffieproducent. Het zuiden van India ligt namelijk heel gunstig onder de zogenoemde Kreeftskeerkring, waarbij de temperaturen wat koeler zijn, de hellingen op mooie hoogte liggen en er voldoende neerval is. Deze omstandigheden zijn ideaal voor het verbouwen van koffie. In India produceren ze veel koffie en consumeren ze het zelf ook veel. De export is namelijk relatief weinig in vergelijking met andere grote koffieproducenten zoals Brazilië en Ethiopië.

Waar komt de koffie precies vandaan?

De koffie komt uit het zuiden van het India. India heeft verschillende koffieregio's verspreid over het hele land, waaronder Karnataka, Kerala en Tamil Nadu. In laatstgenoemde regio ligt Krishnagiri. Hier ligt de plantage gelegen op de grens van een van de oudste bossen ter wereld, de Western Ghats Forests.

De koffie is al minstens 150 jaar aanwezig in Krishnagiri. Koffieboeren Himakirti en Karunya Gowda zijn opgegroeid met koffie. Het natuurproduct heeft een lange geschiedenis in hun families en dat is geen verrassing. Voor veel mensen in India is dat belangrijk omdat koffie sinds de koloniale tijd het levensonderhoud voor velen heeft ondersteund. Hun vaders en grootvaders hebben altijd de lekkerste koffie verbouwd. Tot op de dag van vandaag komen hier koffiebonen vandaan door de nieuwe generatie koffieboeren: Himakirti en Karunya.
 
India Krishnagiri koffiebonen

Welke zetmethode is geschikt voor de India?

Je kan alle kanten op met de koffie uit India. Een filterkoffie kan je met alle methodes maken, van een v60 tot mokkapotje. Daar is de koffie goed geschikt voor.

Ook met de pistonmachine kun je een heerlijke espresso bereiden. Daarnaast kun je deze koffiebonen ook gebruiken voor je volautomaat. Daar komt de koffie perfect uit. De koffie is niet te fruitig en het heeft een zoetje. Dus je krijgt hier geen zure koffie uit, want dat wordt gebalanceerd door de kruidige tonen. De koffie is goed in balans.

Didi’s favoriete zetmethode met deze koffie:

Als ik mag kiezen, dan kies ik voor een espresso met de pistonmachine. Met het recept; 18 gram koffie en 38 ml water, doorlooptijd 28-31 seconden.

Koop hier de koffiebonen uit India. Ook vind je hier een recept voor je filterkoffie.
  Denise Dissel     20-03-2024 09:43