Wat is direct trade koffie?

Wat is direct trade koffie?
Koffie wordt dagelijks door zo’n tachtig procent van de Nederlanders gedronken. Maar welke koffie kies je? Houd je van een lungo of drink je koffie graag met melk? En welke smaakbeleving wil je dan proeven? Daarbij krijgen we steeds vaker de vraag: hoe duurzaam en vooral eerlijk is deze koffie? Dat vinden wij een goede ontwikkeling en daarom vertellen je graag meer uit over direct trade koffie in deze blog.

Wat is direct trade koffie?

De naam zegt het eigenlijk al. De koffiebonen die we branden in onze koffiebranderij kopen we direct in bij de boer. Zo is de reis van de koffieboon kort, eenvoudig en traceerbaar. Wij werken hiervoor samen met onze partners This Side Up en The Coffee Quest. Zij hebben een jarenlange relatie opgebouwd met de koffieboeren in de verschillende herkomstlanden van koffie. Deze partners zijn importeurs die samen met de koffieboer een prijs afspreken voor de koffie waardoor de boeren niet alleen een eerlijke prijs krijgen voor de koffie. Dat wil zeggen: een goed salaris voor iedere boer die bijdraagt aan de oogst, goede arbeidsomstandigheden en een prijs waardoor de boeren (verder) kunnen investeren in de koffieplantage.

Wat betekent direct trade koffie voor de koffieboer?

De koffie importeurs waar wij mee samen werken, zoals hierboven genoemd, kennen de koffieboer persoonlijk. Zij zorgen dat de koffieboer een goede prijs krijgt voor de koffie. Niet alleen een eerlijke betaling voor de koffie is daarbij belangrijk, maar ook dat zij de koffieplantages kunnen verbeteren, houden rekening met het milieu en zorgen dat de kinderen naar school kunnen.

Naast een eerlijke betaling regelen de importeurs het transport, de financiën, onderhandelingen en dergelijke. Ook zorgen zij voor de match tussen koffieboer en koffiebrander, waardoor de keten volledig inzichtelijk is.

Joyce in Colombia koffieplantageKoffieplantage in Colombia

Een goed voorbeeld van direct trade is de samenwerking tussen The Coffee Quest en de koffieboer waar onze Capriole Colombia vandaan komt. Onze collega Joyce was recent op zakenreis in Colombia en nam van tevoren contact op met The Coffee Quest om een bezoek aan de koffieplantage te plannen.

Zo kwam Joyce aan bij het inkoopcentrum van The Coffee Quest in Giraldo, gelegen in de regio Antioquia. Dit centrum is het netwerk van de regionale stations waar ze de koffie rechtstreeks inkopen bij de boeren van de kleinere plantages. Ook wel een ontmoetingsplek voor de boeren. Daarnaast zorgen ze bij het inkoopcentrum ook voor trainingen en financieren ze lokale projecten.

Na een kijkje bij het inkoopcentrum bracht Joyce een bezoek aan de koffieplantage een paar honderd meter verder de berg op. Daar werd ze ontvangen door Cirilo en zijn familie. Zij wonen hoog in de bergen bij de plantage met een vruchtbare grond en veel hoogteverschillen. Hierdoor is het moeilijker om de goede koffiebessen te plukken. Dat vereist vakmanschap en jarenlange ervaring die generatie op generatie wordt doorgegeven.

Capriole Colombia Exotico de Giraldo

De heerlijke koffie die wij in ons assortiment hebben ziijn afkomstig vanuit de omgeving Giraldo. Hier heeft Joyce met eigen ogen gezien hoe de boeren te werk gaan, wat er gebeurt bij het inkoopcentrum en hoe de koffie wordt verwerkt.

De Capriole Exotico de Giraldo wordt vervolgens door Didi in Den Haag gebrand tot een rijke, volle en gebalanceerde koffie. Zo proef je tonen van pure chocolade, blauwe bessen en bruine suiker. Een perfecte koffie voor zowel een espresso als filter. Met of zonder melk.
Capriole Colombia Direct trade

 
  Denise Dissel     08-01-2024 10:15