Wat is specialty coffee?

Wat is specialty coffee?
In ons koffieassortiment vind je veel verschillende koffies. Een heerlijke melange met koffiebonen uit verschillende landen of een single origin waarbij de bonen van één koffieplantage komen. Een single origin is bij ons vaak een specialty coffee. In deze blog leggen we uit wat een specialty coffee is.

Wat is speciality coffee?

Specialty coffee is de term die wordt gebruikt voor kwalitatieve koffiebonen. Er wordt gelet op de kwaliteit: vanaf het moment dat de koffiebes wordt geplukt tot aan het moment dat de groene koffiebonen worden gebrand in de koffiebranderij. Volgens de Specialty Coffee Association (SCA) krijgt de koffie de term ‘specialty coffee’ als de koffie meer dan 80 punten scoort.

Puntensysteem specialty coffee

Om te controleren of de koffie van de beste kwaliteit is, wordt er gewerkt met een puntensysteem. Daarbij wordt er gekeken naar 350 gram groene bonen. Hoe meer foute bonen (defecten) er in de 350 gram zitten, hoe lager de koffie scoort. Voor een specialty coffee mogen er maximaal 5 full defects in zitten. Hoe minder foute bonen, hoe hoger je scoort en hoe beter de kwaliteit van je koffie. Zo mag de koffie boven de 80 punten de term ‘specialty coffee’ dragen. Bij meer dan 85 punten wordt het ‘excellent’ genoemd, en noemen wij het een high specialty coffee. Bij een score van 90 of meer is de koffie volgens de SCA uitstekend.

Controleren van groene bonen en cuppen

De score van de koffieboon wordt door de hele keten gedaan. Zo doen de koffieboeren zelf de kwaliteitscontrole. Dat doet iedereen ter wereld aan de hand van hetzelfde ‘Green Grading Form’ van de SCA. Hierop kan je selecteren hoeveel foute bonen er in 350 gram groene koffie zitten. Zo wordt de score van je koffie berekend en dat wordt een paar keer herhaald om vervolgens een gemiddelde score als eindscore toe te kennen aan de koffie.

Vervolgens koopt een importeur zoals This Side Up of Coffee Quest de groene bonen in. Bij koffie.nl werken bij samen met deze importeurs omdat zij directe contacten hebben met de koffieboeren (en hierdoor kunnen wij ook direct in contact staan met de koffieboer). Wanneer de importeur bepaalde groene bonen wenst in te kopen, wordt er ook gekeken naar het aantal punten van de koffie. Deze heeft de koffieboer zelf gecontroleerd op kwaliteit, maar de importeur checkt of deze score ook klopt. Vervolgens krijgen wij de groene koffiebonen binnen en doet onze eigen koffiebrander, Didi Meijer, ook weer een kwaliteitscontrole. Zo wordt de kwaliteit door het gehele proces gewaarborgd.

Niet alleen groene bonen

Naast dat de groene bonen worden gecontroleerd, wordt de koffie ook op smaak beoordeeld. Hoe meer de koffiesmaak in balans is, hoe hoger de score. Het puntensysteem begint dus op de koffieplantage, maar gaat door tot aan de koffiebranderij. Op het moment dat de koffiebonen in Nederland aankomen bij de importeur, beoordelen zij de groene bonen en cuppen ze de koffie op smaak. Didi Meijer doet dat vervolgens ook, voordat er hele batches worden gebrand om te verkopen.

Als de koffiebonen eenmaal gecontroleerd en beoordeeld zijn, is het aan de koffiebrander om de mooiste smaken uit de groene bonen te halen. Zo maakt Didi Meijer een uniek brandprofiel voor iedere koffieboon waarbij zij beste uit de bonen haalt.

Waarom is specialty coffee duurder?

De kwaliteit van de koffie is hoog. Dat komt al door de manier van koffiebessen plukken. Dat wordt vaak met de hand gedaan, zodat alleen de beste koffiebessen worden geplukt. Dat kost enorm veel tijd. Vervolgens worden de bessen met het blote oog uitgezocht en gesorteerd. Vaak door meerdere koffieboeren, zodat er zo min mogelijk foute bonen worden gefermenteerd. Na het fermenteren worden de bonen gewassen en gedroogd, om vervolgens naar bijvoorbeeld Nederland vervoerd te worden. Ook in Nederland wordt de koffie gecontroleerd op kwaliteit. Al deze stappen worden doorberekend in de prijs, zodat iedereen – met name de koffieboeren – een eerlijke prijs krijgen voor de koffiebonen.

Benieuwd naar de speciality koffies in ons assortiment? Alle single origins – koffiebonen met één land als herkomst – zijn specialty koffies. Zo heeft onze Rwanda koffie 86 punten gescoord en is het dus een ‘high specialty coffee’. Ook onze limited edition Ethiopië scoort boven de 85 punten.

 

  Didi Meijer     21-12-2023 16:54