Winkelwagen 0

Winkelwagen

Er zijn nog geen producten in uw winkelwagen geplaatst.

  • Puur natuur en altijd eerlijk
  • Vers gebrand in onze koffiebranderij
  • Voor koffiebonen, Nespresso®* capsules en thee
  • Vandaag besteld, de volgende werkdag in huis

Zure koffie? Dit kun je er aan doen. Hoe komt het nu eigenlijk dat koffie zuur kan smaken? In de regel kan dat ontstaan door: te veel koffie doseren, te korte extractie-tijd, grove maling of te koud water. Het omgekeerde kan dus ook, maar dan wordt de koffie bitter. Van nature hebben groene koffiebonen een hoge aciditeit, dat komt onder andere door het type, variëteit, land van herkomst, regio en fermentatieproces.

Hoe krijg je dat zuur er uit of hoe verfijn je het? Dat proces begint al bij het branden, hoe donkerder en langer je de koffie brandt, hoe meer zuren er verdwijnen. De koffie wordt dan zoeter en uiteindelijk steeds bitterder. Je kan van citrus, naar cranberry, naar roodfruit, naar karamel en chocolade gaan in je branding of verbranden richting dark roast.

Is de ene boon zuurder dan de andere? Ja, koffie uit Afrika is in de regel zuurder, meer rins, dan koffie uit andere landen. Niet alleen omdat ze gewoonweg frisser zijn, maar ook omdat ze een langer fermentatieproces hebben ondergaan. Dit fermentatieproces kan wel oplopen tot 36 uur, tov Colombia 15 uur, waarbij suikers omgezet worden in fruittonen.

Maar wat kan ik er nu aan doen als ik eenmaal de koffie in huis heb? Tja weggooien is zonde, als je echt niet lekker vindt, een ander er mee plezieren. Wil je het toch proberen speel dan bv met de temperatuur, als je de koffie met heter water zet, dan verbranden de zuren. Je kan ook minder doseren waardoor je minder zuren en dus meer bitter hebt (vooral bij espresso), of fijner malen, waardoor de extractietijd wat langer wordt en er meer bitters vrij komen.

Er komt dus nog wel wat kijken bij de keuze van je favoriete koffie. Laat je dus vooral goed voorlichten. 

      06-07-2018 19:29     Reacties ( 0 )

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Koffie gebrand met passie

Wij branden fair trade koffie met de lekkerste koffiebonen van over de hele wereld. We kiezen koffiebonen die met aandacht geteeld zijn in Zuid-Amerika, Afrika en Azië en branden de bonen vervolgens ambachtelijk in onze eigen branderij. Het branden doen we langzaam en met liefde zodat onze koffie vol en rijk van smaak is. 

Slow roast coffee crafted with passion

Een bestelwagen vol koffie met een pionier aan het stuur. Via onze webshop geniet je thuis van onze vers gebrande koffie. Sinds het bestaan van koffie.nl verkopen we fantastische koffie aan liefhebbers van kwaliteit. We zijn een echt familiebedrijf opgericht in 1975 door Peter Ultee. Inmiddels hebben zoon en dochter Pascal en Joyce het roer overgenomen van hun vader. Samen hebben ze in de zomer van 2016 Capriole Café geopend, een combinatie van een koffiebranderij en een restaurant.

webwinkel keurmerk
iDEAL
visa
mastercard
postnl

Inschrijven voor de nieuwsbrief




Aanmelden

Alle bedragen zijn  inclusief  BTW   

Deze website gebruikt uitsluitend cookies om het bezoek te meten.