Zure koffie? Dit kun je er aan doen.

Zure koffie? Dit kun je er aan doen.
Hoe komt het nu dat koffie zuur kan smaken? Dat kan ontstaan door bijvoorbeeld te veel koffie doseren, een te korte extractietijd, een te grove maling of het gebruik van te koud water. Je kunt het ook omgekeerd hebben, dan krijg je geen zure koffie maar dan wordt de koffie bitter. Van nature hebben groene koffiebonen een hoge aciditeit en dat heeft te maken met de type boon, variëteit, het land van herkomst en het fermentatieproces. Uiteraard heeft ook de branding invloed op de aciditeit.

Maar is het slecht als je koffie zuur smaakt? Nee, in koffie draait het allemaal om balans. Dat wil zeggen dat een koffie goed in balans moet zijn van zuur, bitter en zoet om een lekkere smaakbeleving te krijgen. Zo zorgt de aciditeit ervoor dat je bepaalde smaken proeft in de koffie, zoals framboos, aardbei, blauwe bessen en nog een hoop smaken. Zonder zuren in je koffie heb je geen balans, dan heb je alleen maar bittere smaken in je koffie en dat is ook niet lekker.

Is de ene boon zuurder dan de ander?
Een boon kies je op de smaak en die smaak heeft te maken met veel elementen. Zo heeft de herkomst van de boon grote invloed op de smaak en hebben koffiebonen uit bijvoorbeeld Afrika vaak een hogere aciditeit als je dat vergelijkt met koffie uit Midden- en Zuid-Amerika. Ook de type boon, variëteit en het fermentatieproces heeft invloed op de smaak. Een koffiebrander bekijkt al deze aspecten en bepaalt vervolgens een brandprofiel. Met zo’n brandprofiel zorg je dat de juiste en meest kwalitatieve smaken van de boon naar voren komt.

Houd je niet van zure koffie?
In iedere goede koffie vind je dus een goede balans van zuur, bitter en zoet. Maar vind je zure koffie niet zo lekker, dan adviseert onze koffiebrander Didi om te kijken naar Zuid- en Midden-Amerikaanse koffies of koffieblends. Zo proef je in de koffie uit Brazilië meer tonen van chocolade en hazelnoot. Ook hier zit een zuurtje in, maar is dit voornamelijk bedoelt om de frisse tonen van chocolade naar voren te krijgen.

Maar wat kan ik nu met mijn ‘zure’ koffie die ik in huis heb?
Het is belangrijk om te kijken naar de extractie van je koffie. Is deze goed? Je kunt dat makkelijk bekijken door de doorlooptijd van je koffie te timen. Duurt het bereiden van je koffie tussen de 23 en 31 seconden, dan staat je extractie goed afgesteld. Is de doorlooptijd korter of langer, dan vind je hier een stappenplan om je molen fijner of grover af te stellen.

Staat je koffie goed afgesteld? Dan is de koffie niet jouw smaak en kun je de volgende keer een Amerikaanse koffie proberen. Zo tipt onze koffiebrander de Brasil Cerrado, Capriole Haags Bakkie of kies voor het proefpakket van koffiebonen
  Didi Meijer     06-07-2018 19:29