Wat is natural, washed & honey processed koffie?

Wat is natural, washed & honey processed koffie?
Een (nieuwe) koffie kiezen voor thuis kan lastig zijn. Kies je een koffie, dan kun je kijken naar verschillende dingen. Zo kun je kijken naar het land van herkomst, welke soort koffiebonen het zijn en welk proces de boon heeft afgelegd. Maar wat zegt een proces over de koffie?

Een boon komt uit een koffiebes die weer geplukt wordt van een koffieplant. Na het plukken wordt de koffieboon gefermenteerd, gewassen, gedroogd en getransporteerd. Dat is in grote lijnen het proces en dat kan je – simpel uitgelegd - onderverdelen in drie verschillende methoden: natural, washed en honey.

Wat is de natural processed methode?

Op de koffieplantage groeien planten waar bessen aan groeien. In deze bes zit een boon, eigenlijk de pit van de bes. Bij een natural process pluk je de rijpe bes en laat je vervolgens de koffieboon in de bes fermenteren. Hierdoor komen alle smaken van de bes in de boon. Zo wordt de koffieboon door het fermentatieproces zoeter, gaat het schimmelen en komen er meer suikers van de vrucht in de boon.

Na het fermenteren wordt de boon helemaal schoongemaakt. Hierbij verwijdert de koffieboer de schil en het vruchtvlees van de koffiebes zodat alleen de boon overblijft. Dit wordt ook wel depulpen genoemd. Vervolgens wordt de boon gewassen en gedroogd op bedden in de buitenlucht. Na het drogen zijn de groene bonen klaar om vervoerd te worden naar bijvoorbeeld Nederland. De periode van fermentatie, wassen en drogen verschilt per land van herkomst, seizoen en type boon.

Welke smaken je proeft bij een natural koffie? Je proeft zoete, exclusieve en spannende smaken. Ook is de koffie vaak wat voller van smaak.

Wat is de washed processed methode?

Bij deze methode wordt de bes van de koffieplant geplukt en wordt de bes direct ontdaan van de schil en het vruchtvlees. Dan worden de bonen gewassen en tegelijkertijd worden ze gefermenteerd. Het fermenteren gebeurt dus met alle bonen bij elkaar in het water, wat ervoor zorgt dat de smaken van elkaar worden overgenomen. Na het fermentatieproces (en dus het wassen) worden de bonen gedroogd.

Welke smaken je proeft bij een washed koffie? Je proeft vooral een gebalanceerde en constante koffie, omdat de bonen samen in het water gefermenteerd zijn. Uiteraard proef je nog veel meer smaken in een washed koffie, maar dat ligt aan bijvoorbeeld variëteit en land van herkomst.

Wat is de honey processed methode?

Dit proces zit eigenlijk tussen natural en washed in. Na het plukken wordt bij dit proces het buitenste velletje van de bes afgehaald. Het vruchtvlees blijft wel rondom de boon en hierin wordt de boon gefermenteerd. De bonen worden met het plakkerige laagje bij elkaar op bedden gelegd. Hierdoor krijg je een honingachtige laag over de bonen en plakt het ook echt aan elkaar vast. Hierdoor nemen de bonen smaken van elkaar over, maar niet zo erg als bij de washed methode. Nadat de bonen op de bedden zijn gefermenteerd, wordt de boon gewassen en gedroogd. Vervolgens zijn de bonen klaar om getransporteerd te worden.

Welke smaken je proeft bij een honey koffie? Je proeft mooie, zoete smaken maar niet zo zoet als bij de natural koffie. Ook is de smaak van de koffie aromatisch en iets intenser.

Wanneer kies je voor welk proces?

De vraag is natuurlijk wanneer je kiest voor welke proces? Dat heeft te maken met de smaken die je wenst in je koffie. Daarbij kun je bij een washed koffie uitgaan van een meer gebalanceerde smaak doordat de koffiebonen in het water hebben gelegen en de smaken door elkaar zijn overgenomen. Dat zorgt voor een mooie espresso met een goede extractie, omdat de koffie iets constanter is. Omdat de smaken constanter zijn, is het ook de koffie die gebruikt wordt om te melangeren voor heerlijke koffiemelanges.

Bij het natuurlijke fermentatieproces kan je in de ene boon meer suikers proeven dan in de ander. Het is een perfecte koffie voor zowel een espressomachine als filterkoffie. De honey processed koffie wordt ook veel gebruikt als omni roast, wat betekent dat het zowel als espresso als filter goed is.
  Didi Meijer     21-12-2023 11:04