Wat is overextractie en onderextractie?

Wat is overextractie en onderextractie? Kom je in een koffiebar, dan heb je keuze uit soms wel tientallen koffiebereidingen. Van een cortado tot een flat white. De basis begint vaak bij het bereiden van een goede espresso. Hoe? Didi vertelt het je aan de hand van de video onderaan deze blog.

Voor de video maken wij gebruik van de espressomachine Sage Barista Pro en onze Capriole Paso Fino. Dit is een fijne machine die je makkelijk thuis kunt gebruiken om een lekkere koffie te bereiden. Onze koffiebrander Didi Meijer legt in onderstaande video uit hoe je deze espressomachine het beste kunt afstellen voor de beste extractie en koffiesmaak.

Koffie fijn of grof malen?
Extractie is makkelijk gezegd: het moment dat de gemalen koffie in contact komt met water. En als de extractie juist is, zorgt dat voor de juiste koffiesmaak. Daarbij is het zo, dat hoe fijner je de koffiebonen maalt, hoe langer het water in contact is met de koffie. Dat kan leiden tot overextractie. Is je koffie te grof gemalen, dan loopt het water er (te) snel doorheen en is het contact onder de 25 seconde. Dat noemen we onderextractie, omdat het water dan niet voldoende tijd heeft gekregen om in de kern van je koffiemaling te komen.

In de video laat Didi je zien wat over- en onderextractie is, wat er gebeurt als je vervolgens de koffie wat grover of juist fijner gaat malen en hoeveel gram koffie je moet gebruiken.

Oefenen, oefenen, oefenen
Na het zien van de video kun je zelf aan de slag gaan. Je komt er al vrij snel achter dat het vooral een kwestie is van veel oefenen. 

 
  Denise Dissel     08-10-2022 22:08