Recept Dirty Chai Latte

Recept Dirty Chai Latte
Wil je wat nieuws thuis proberen, de show stelen tijdens het volgende familie- of vriendendiner of houd je gewoon van een (dirty) chai latte? Wij delen ons recept met je voor een heerlijk koffie- én theemoment.

Een chai latte is namelijk een Indiase drank op basis van thee, specerijen en melk. Voor een dirty chai latte voegen we daar nog een enkele shot espresso van Paso Fino koffiebonen aan toe. Wil je de drank helemaal zelf maken? Dat kan! Je kunt de chai latte maken, in de koelkast bewaren en op een gewenst moment serveren (met koffie).

Wat heb je nodig voor 1 glas?

Voor de chai:
∙ 1⁄2 vanillestokje
∙ 7 kardemompeulen
∙ 4 kaneelstokjes
∙ 11 grote dungesneden plakjes gember
∙ 2,5 steranijs
∙ 2 kruidnagels
∙ 1 pimentkorrel
∙ 3 draaien zwarte peper
∙ 80 gram chai (thee)
∙ 1,2 literwater (gefilterd)
∙ 10 gram zwarte thee
∙ 150 gram rietsuiker
∙ Optioneel: een vijzel.

Voor serveren:
∙ gemalen kaneel, naar smaak
∙ 200 ml koude volle melk
∙ 19 ml warme Capriole Espresso Paso Fino
∙ 1 koffielepel kaneelgreinsuiker

Hoe maak je de dirty chai latte?

Voorbereiding van de chai latte:
  • Snijd de kardemompeulen doormidden en breek de kaneelstokjes in tweeën.
  • ​​​​​​​Pak de vijzel en doe daar de kardemompeulen, kaneelstokjes, pimentkorrel, kruidnagels en steranijs in, en stamp alles goed fijn.
  • Breng alle ingrediënten, behalve de zwarte thee en de rietsuiker, in een pan aan de kook. Zet het vuur lager, leg de deksel schuin op de pan en laat ongeveer 45 minuten zachtjes koken.
  • Voeg de zwarte thee aan de pan toe en laat nog 10 minuten langer koken.
  • ​​​​​​​Snijd het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit, roer 2 min goed door.
  • Haal de pan van het vuur, voeg de rietsuiker toe en roer totdat deze is opgelost. Schenk de chai door een theezeefje met behulp van een trechter in een schone fles. Druk de inhoud van de zeef zachtjes aan om er zoveel mogelijk van het vocht uit te drukken.
  • Sluit de fles af totdat je de chai gebruikt en bewaar in de koelkast. Je kan de chai ongeveer 30 dagen bewaren.
Bereiding van dirty chai latte:
  • Schud de fles met chai en schenk 50 ml in een glas van 300 milliliter.
  • Bestrooi met gemalen kaneel naar smaak.
  • Schuim de volle melk op. Schenk het melkschuim in het glas en zorg daarbij voor een schuimlaag van ongeveer twee centimeter.
  • Zet de espresso. Garneer met de kaneelgreinsuiker en schenk de espresso in het glas.
Tip! Heb je het melkschuim aan het glas toegevoegd? Wacht dan heel even met het schenken van je espresso zodat je mooiere laagjes in het glas krijgt.
  Didi Meijer     13-02-2024 08:16