Verschil tussen Arabica en Robusta koffiebonen

Verschil tussen Arabica en Robusta koffiebonen
Op het etiket van onze Capriole koffiebonen vind je veel informatie. Waar komt de koffie vandaan? Wat zijn de smaken die je proeft? Wat is het proces geweest van de koffiebonen en wat is de variëteit? Over de variëteit gaan we het in deze blog hebben: het verschil tussen de Arabica en Robusta koffiebonen.

Koffie wordt overal op de wereld gedronken en al deze koffie is afkomstig van twee soorten koffieplanten. Deze koffieplanten zorgen voor de totale wereldkoffieproductie: de Arabica en Robusta.

Van bes naar boon

De koffieboon zoals je die kent uit je koffiezak legt een hele weg af. Het begint bij de koffiestruik waar de koffiebessen aan groeien. In zo’n bes heb je het vruchtvlees, een laagje pectine, het perkamenthuis, het zilvervliesje én de boon. Je kunt de boon zien als pit van de bes en deze wordt op diverse manieren verwerkt. Is de groene bes uiteindelijk gedroogd, dan kan deze gebrand worden tot de bekende koffieboon die je kent.

Wat zijn Arabica koffiebonen?

De eerste koffieplant die is ontdekt is de plant met Arabica bonen. Dit is gebeurd in Ethiopië, waar volgens een legende de geitenhoeder Kaldi de geiten erg druk vond doen na het eten van de rode bessen. Hij droogde de bessen en maakte er een drankje van. Hij bleef experimenteren en daar ontstond de warme drank wat we koffie noemen.

De koffieplant van de Arabica groeit op een hoog niveau en bevat minder cafeïne in vergelijking met de Robusta koffieboon. Door het lage cafeïnegehalte (zo’n 0.8 tot 1,4 procent) is de plant minder resistent tegen de ziekten en beestjes. Dat betekent dat de kwetsbaardere plant meer zorg nodig heeft. In combinatie met de mooie smaken en aroma’s van de koffie maakt dat de koffieboon duurder dan de Robusta.

Wat zijn Robusta koffiebonen?

De koffieplant met de Robusta koffiebonen is pas in 1900 ontdekt in Congo. De koffieplant is wat weerbaarder voor beesten en plantenziekten vanwege het hoge cafeïnegehalte. De koffie heeft hierdoor minder zorg nodig en dat maakt de koffiebonen goedkoper. De Robusta koffie bevat zo’n 2 tot 2,5 procent cafeïne en dat heeft effect op de smaak. Hoe hoger de cafeïne, hoe meer bitters in de koffie.

Wat is het verschil tussen de bonen?

Het grootste verschil tussen de koffiebonen is de smaak. Doordat de cafeïne in de Robusta wat hoger is dan die van de Arabica, zorgt het ervoor dat de Robusta bitterder smaakt en ook wat pittiger is.

De Arabica koffieboon bevat minder cafeïne. Dat zorgt ervoor dat de koffie mooi in balans is wat betreft zuur- en zoetheid. Ook komen er meer smaken en aroma’s naar boven.

Voor de specialty coffees wordt zowel met Arabica als Robusta gewerkt. Grotendeels is het met Arabica, aangezien deze bonen van hogere kwaliteit zijn en kunnen zorgen voor prachtige smaken in de koffie. Dat heeft natuurlijk te maken met meer dan alleen de koffieboon, zoals de branding, oogst en proces.

Arabica en Robusta in Capriole koffiemelanges

In ons assortiment van Capriole koffiebonen is er keuze uit diverse melanges. Zo hebben we de Paso Fino, Flores en Haags Bakkie die volledig bestaat uit Arabica bonen. Bij de Forte is er vijf percentage Robusta toegevoegd voor de krachtige smaak van de koffie. Wij hebben ervoor gekozen om in deze blend Robusta toe te voegen, zodat je krachtige smaken kunt proeven en geniet van een sterke kop koffie. Onze koffieblends van honderd procent Arabica zorgen voor de aromatische koffie en vol van smaak.

Bekijk hier het volledige assortiment van koffiebonen
  Denise Dissel     15-01-2024 12:15