Hoe gebruik je een V60?

Hoe gebruik je een V60?
We hebben in deze blog al geschreven waarom je ervoor kan kiezen om een filterkoffie te bereiden met een V60. Heb je alle benodigdheden in huis, waaronder natuurlijk je favoriete koffie, dan delen we hier een recept voor de perfecte kop filterkoffie.

Een recept voor 1 kopje met een V60:


Stap 1: Zet je waterkoker aan en verwarm gefilterd water op 95 graden. Zorg dat je in totaal 282 gram water hebt. Heb je geen waterkoker waarbij je de temperatuur van het water in kan stellen, dan laat je het koken tot 100 graden en laat het heel even afkoelen.

Stap 2: Verwarm je server voor.

Stap 3: Plaats een filterpapier in je V60 en maak deze volledig nat van tevoren. Dit doe je met warm (of kokend) water.

Stap 4: Maal 16 gram koffie

Stap 5: Zet je server en V60 met nat filterpapier op de weegschaal, zet ‘m op 0 (‘tare’) en voeg je koffie toe. Controleer nog eens of je 16 gram koffie hebt. Zet vervolgens je weegschaal weer op ‘tare’.

Stap 6: Schenk 32 gram op en laat 30 seconden bloomen. Zorg bij het schenken van het water dat alle koffie goed nat wordt. Doe dat rustig en maak rondjes van buiten naar binnen.

Wat is bloomen? Zodra koffie in contact komt met water begint eigenlijk de eerste extractie, Bij het bloomen zorgt je ervoor dat de koffie gaat opzwellen en de eerste smaken en aroma’s goed vrijkomen.

Stap 7: Zet je weegschaal weer op ‘tare’. Schenk nu rustig op tot 175 gram. Laat het staan tot 1 minuut en 25 seconden.

Tip. Loopt je koffie iets te snel? Dan kun je de V60 een kleine swirl geven. Dan pak je de V60 en geef je een kleine, korte draai. Let op! Dit beïnvloedt ook de smaak, dit geeft namelijk ook meer bitters.

Stap 8: Nu schenk je de rest van het water op tot 250 gram. Dit doe je heel rustig en weer in kleine rondjes van buiten naar binnen. Zorg dat je totale brew duurt tot ongeveer 3 minuten. Dan moet het doorlopen zijn gestopt. Kom je niet uit? Dan is je koffie te grof of te fijn gemalen.

Stap 9: Deze stap is optioneel! Zet je weegschaal weer op ‘tare’. Voeg op het laatst nog 20 gram koud gefilterd water toe. Zo geniet je van een heldere, lekkere koffie.

En klaar! Geniet van je koffie.

Tips van Didi:

  • De ideale temperatuur voor je filterkoffie is 93 graden. Zet daarom de waterkoker op 95 graden, want als je ondertussen je water uit de kan over gat schenken in bijvoorbeeld een koude Hario Kettle, dan koelt je water af naar zo’n 93 graden.
  • Het toevoegen van 20 gram koud water zorgt ervoor dat je koffie iets fruitiger wordt. Vind je de koffie lekkerder als het sterk/bitter is, dan kan je deze toevoeging weglaten.
  • Neem nooit te verse koffie, want dan krijg je belletjes in je koffie. Dan krijg je ‘een gat in je koffie’ en daardoor loopt het water te snel doorheen. Dus zorg dat je koffie minimaal twee weken geleden is gebrand.
  • Houd je van bittere koffie? Dan kun je wat vaker en/of langer swirlen. Ook kun je eventueel roeren met een lepel door je gemalen koffie. Hierbij geldt: hoe meer turbulentie in je koffie, hoe bitterder de koffie wordt.
  • Hoe lager je temperatuur van je water, hoe zuurder je koffie proeft. Hoe hoger je temperatuur, hoe meer bitters je in de koffie kunt proeven. Dus let erop dat je water op 93 graden is als je begint met het bereiden van je koffie als je het in balans wilt hebben.
  Didi Meijer     01-03-2024 12:33