Koffie in de spotlight: Myanmar

Koffie in de spotlight: Myanmar
In ons assortiment vind je koffiebonen uit verschillende werelddelen: Van Zuid-Amerika tot Afrika en van Midden-Amerika tot Azië. Koffie komt vanuit de hele wereld en het natuurproduct is dan ook het op één na meest verhandelde grondstof ter wereld. Maar wat houdt een koffie uit Myanmar bijvoorbeeld in? Wij lichten de koffie uit, zodat je precies weet waar de koffieboon vandaan komt, wat je proeft in de koffie en welke zetmethode geschikt is. Ook lichten we toe waarom Myanmar een echt koffieland is en waarom onze koffiebrander Didi de bonen heeft ingekocht.

Waar komt de koffie precies vandaan?

De koffie komt uit de regio Hoping in Myanmar. Hier staat koffie gelijk aan hoop. Het is sinds een aantal jaar voor veel boeren de kans om de papaverteelt vaarwel te zeggen. De boeren waren klaar met de uitputtende en gevaarlijke manier van geld verdienen met de verkoop van opium. Met koffie zagen ze een kans om het leven en de toekomst van hen en de familie te verbeteren.

Waar eerst koffie goedkoop werd verkocht aan Thailand, werd er in 2014 gezocht naar middelen om betere koffie te produceren en het product internationaal te verkopen. Zo kwam onze koffie importeur This Side Up in 2018 in beeld en was dat het begin van een langdurige samenwerking. Twee dorpen uit de regio waren de belangrijke producerende dorpen en in 2019 kwamen er nog drie dorpen bij het koffie project, waaronder Mong Nwet. De Hopong-gemeenschap richtte gezamenlijk een bedrijf op om alle verwerkingsactiviteiten en collectieve onderhandelingen te beheren. Zo werd Indigo Mountain geboren en vandaag de dag biedt Indigo Mountain assistentie aan 11 dorpen.

Extra bijzonder is dat de grote sprong in het diepe heeft geleid tot een succesvol koffieproductie. De koffieboeren in Hopong zijn pas 10 jaar bezig met koffie en produceren nu al een high specialty koffie met unieke, mooie smaken.

Wat proef je in deze koffie uit Myanmar?

Het is een hele zoete koffie waarbij je smaken proeft van karamel, zachte chocolade en toffee. Ook kruidige smaken zijn terug te vinden in deze koffie.

Daarbij is deze koffie uit Myanmar op zichzelf heel uniek. Je proeft hele andere smaken dan dat je van koffie uit Azië gewend bent, dus het is zeker een koffie die je moet proberen als liefhebber. Of je nu van zuur houdt, van zoet of van fruitig. De koffie is in balans en de kans is groot dat je ‘m lekker vindt.

Waarom heb je deze koffie ingekocht?

De koffie is uniek. De smaken zijn anders dan anders. Daarbij heeft het een mooi verhaal. Ook het feit de koffieplantage van Indigo Mountain pas tien jaar bezig is met koffie en nu al een (high) specialty koffie produceert is bijzonder knap.
Myanmar is een opkomend land met speciale koffie. Je ziet het dan ook niet heel snel in een koffie assortiment. Maar wij hebben het!

Wat maakt Myanmar een koffieland?

Natuurlijk is het belangrijk dat de grond van vruchtbaar is door een (sub)tropisch klimaat waarbij de temperaturen goed zijn en genoeg regen. De koffie groeit in Myanmar op zo’n 1200 meter boven zeeniveau waar dit alles goed in orde is. Maar wat Myanmar echt een bijzonder koffieland maakt, is de drang naar een beter leven. De koffieboeren in het Aziatische land doen er alles aan om goede koffie te produceren. Het is namelijk van oorsprong geen koffieland, maar door de drang naar een beter leven is de kans groot dat het steeds meer een koffieland wordt.

Welke zetmethode is geschikt voor de Myanmar?

De Myanmar is voor zowel een espressomachine als filterkoffie geschikt. Bereid je een koffie met de espressomachine, dan komt er bijna een stroperige espresso uit. Je proeft dan vooral heerlijke karameltonen.

De koffie is een omni-roast, dus ook een filterkoffie smaakt heerlijk met deze koffiebonen. De smaken zijn dan iets soepeler, toegankelijker en zachter. Bij een espresso krijg je meer smaken naar voren: fruitig, kruidig en chocolade. Maar het is en blijft een zoete koffie.

Tip: drink je deze koffie graag met melk? Dat kan, daar is ‘ie ook erg geschikt voor. Maar gebruik hierbij gewone volle melk. Geen zoete(re) variant, omdat de koffie van zichzelf al zoet is.

Recept voor Capriole Myanmar volgens koffiebrander Didi:

Onze koffiebrander Didi adviseert deze koffie met een espressomachine te bereiden. Zo proef je namelijk goed hoe uniek deze koffie is door de stroperige smaken. Gebruik hiervoor 18 gram koffie en 34 ml water. De doorlooptijd moet daarbij uitkomen tussen de 28 en 31 seconden. 

Koop hier de koffiebonen uit Myanmar. Ook vind je hier een recept voor een filterkoffie.
  Didi Meijer     06-05-2024 08:00
Leuk dat je Koffie.nl bezoekt!

In verband met Pinksteren wordt jouw bestelling met koffiebonen en/of baristatools dinsdag 21 mei verstuurd vanuit ons magazijn. Liever afhalen? Ook dat is dinsdag 21 mei weer mogelijk tussen 09.00 en 16.00 uur.