Wat is body bij koffie?

Wat is body bij koffie?
Een vraag die vaak wordt gesteld aan een koffiebrander is: wat is de body van een koffie? Een heel simpel antwoord is dan dat body een vol mondgevoel is. En zo’n mondgevoel krijg je door de juiste branding van de bonen, het proces van de bonen in het land van oorsprong én de extractietijd. Ook is het belangrijk dat er weinig defecten (ook wel: foute koffiebonen) in de koffie zit. Bij de inkoop van onze koffiebonen letten wij dan ook goed om de juiste kwaliteit.

Hoe beïnvloedt het proces de body?

Het proces vindt plaats in het land van oorsprong van de koffieboon. Na het plukken kan het proces verschillen, zoals het fermenteren van de koffieboon en de manier van drogen en wassen. Zo heb je drie verschillende processen: washed, natural en honey. 
 
Bij de gewassen (washed) methode fermenteert de boon in het water, bij natural worden de bessen op bedden gelegd en fermenteert iedere bes door de zon. De manier van het fermenteren geeft invloed op de body van de koffie. Zo geeft een natural processed koffie meer een uitgesproken smaak en heeft de gewassen koffie meer een constante smaak. Dan heb je het honey proces nog en daarbij wordt de koffieboon nog in het vruchtvlees gedroogd en gefermenteerd. De smaak van de honey processed koffie zit tussen natural en washed in. 

Hoe beïnvloed de branding de body?

Als de groene boon eenmaal het gehele verwerkingsproces heeft afgelegd – van plukken tot drogen – komt de koffieboon na een lange reis aan bij onze koffiebranderij. In de koffiebrander gebeurt er ook nog een hoop wat van invloed is op de body. Zo heb je tijdens de branding te maken met de suikers die in de koffie zitten. Deze suikers gaan tijdens het brandproces karamelliseren en dat leidt tot meer zoetheid. Hoe meer zoetheid, hoe meer body in je koffie. 
 
Ook de ontwikkeling van de koffieboon tijdens het brandproces is belangrijk. Maak je de ontwikkeling lang of kort? Als je ‘m te kort of lang ontwikkelt, dan is de boon niet goed ontwikkelt en betekent dat automatisch dat je geen body hebt. Daarom maak je als koffiebrander een profiel op basis van oorsprong, variëteit, type boon en proces. Met zo’n profiel zorg je dat de koffieboon tijdens het branden op de juiste manier ontwikkelt en je dus een goede body hebt in de boon. 

Hoe beïnvloedt de extractie de body?

Na het branden van de koffiebonen kun je jouw favoriete koffie kopen voor thuis. Eenmaal thuis is het bereiden van een goed kopje koffie ook nog belangrijk voor de body. Hoe je dat doet? De juiste extractie vinden voor de koffie. Dat wil zeggen dat je met de juiste dosering en de juiste doorlooptijd een perfecte espresso zet. 
Bij onderextractie loopt je koffie te snel door de gemalen koffie heen en zo krijg je geen body in je koffie. Loopt je water te langzaam door de gemalen koffie, dan heb je overextractie en gaat je body uit de koffie. Bekijk de video in deze blog om de juiste extractie te krijgen (tussen 23 en 31 seconden).
  Didi Meijer     05-12-2018 14:20