Winkelwagen 0

Winkelwagen

Er zijn nog geen producten in uw winkelwagen geplaatst.

  • Puur natuur en altijd eerlijk
  • Vers gebrand in onze koffiebranderij
  • Voor koffiebonen, Nespresso®* capsules en thee
  • Vandaag besteld, de volgende werkdag in huis

Wat is body bij koffie?

Onze koffiebrander Giancarlo Matarazzi legt uit wat body is vanuit het perspectief van het koffiebranden.

Body in de koffie wil eigenlijk niks anders zeggen dan mondgevoel. Een laag mondgevoel heeft bv magere melk of water, een hoog mondgevoel slagroom of appelsap. Body wordt bepaald door het soortelijk gewicht, de structuur, stroperigheid en is dus de structuur van de koffie die je in je mond waarneemt.

Hoe kan je body met branden beïnvloeden?
Met de juiste manier van branden, kan je body creëren, maar ook wegbranden. Bij een licht gebrande koffie is er sprake van weinig ontwikkelde body, bij een dark roast koffie is de body grotendeels weggebrand. Body wordt voornamelijk gevormd door de suikers, vetten en oliën in de boon, dit maakt dat de koffie stroperig en vol van smaak is.  Als je te licht brandt karamelliseren de suikers onvoldoende en komen de oliën en vetten niet genoeg vrij om een mooie stroperigheid te krijgen. Brand je te donker dan “verbrand” je letterlijk de suikers en de oliën en vetten. Ergens middenin ligt dus de balans.

Hoe kan je body met de bereiding beïnvloeden?
Als eerste let op de temperatuur van het water, als dat te heet is verbrand je de koffie en als het te koud is krijg je onvoldoende extractie.

Maar er zijn nog veel meer factoren:
-    Hoe meer kalk in het water hoe voller de koffie.
-    Hoe langer de extractietijd, hoe meer smaak (te lang is te veel smaak).
-    Hoe fijner de koffie gemalen is, des temeer oppervlak, dus meer extractie.
-    Laat de koffie eens bloemen, dat wil zeggen eerst een klein beetje (koud) water opschenken of bij espresso een pre-infusie geven.

Dit zijn enkele manieren en invloeden van en op koffie. Experimenteer eens een keer met verschillende temperaturen en proef wat voor effect dat op je koffie heeft.
 

  Giancarlo Matarazzi         Reacties (0)

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Meer reacties

Koffie gebrand met passie

Wij branden fair trade koffie met de lekkerste koffiebonen van over de hele wereld. We kiezen koffiebonen die met aandacht geteeld zijn in Zuid-Amerika, Afrika en Azië en branden de bonen vervolgens ambachtelijk in onze eigen branderij. Het branden doen we langzaam en met liefde zodat onze koffie vol en rijk van smaak is. 

Slow roast coffee crafted with passion

Een bestelwagen vol koffie met een pionier aan het stuur. Via onze webshop geniet je thuis van onze vers gebrande koffie. Sinds het bestaan van koffie.nl verkopen we fantastische koffie aan liefhebbers van kwaliteit. We zijn een echt familiebedrijf opgericht in 1975 door Peter Ultee. Inmiddels hebben zoon en dochter Pascal en Joyce het roer overgenomen van hun vader. Samen hebben ze in de zomer van 2016 Capriole Café geopend, een combinatie van een koffiebranderij en een restaurant.

webwinkel keurmerk
iDEAL
visa
mastercard
postnl

Inschrijven voor de nieuwsbrief




Aanmelden

Alle bedragen zijn  inclusief  BTW   

Deze website gebruikt uitsluitend cookies om het bezoek te meten.