Wat is body bij koffie?

Wat is body bij koffie? Onze koffiebrander legt uit wat body is vanuit het perspectief van het koffiebranden.

Body in de koffie wil eigenlijk niks anders zeggen dan mondgevoel. Een laag mondgevoel heeft bv magere melk of water, een hoog mondgevoel slagroom of appelsap. Body wordt bepaald door het soortelijk gewicht, de structuur, stroperigheid en is dus de structuur van de koffie die je in je mond waarneemt.

Hoe kan je body met branden beïnvloeden?
Met de juiste manier van branden, kan je body creëren, maar ook wegbranden. Bij een licht gebrande koffie is er sprake van weinig ontwikkelde body, bij een dark roast koffie is de body grotendeels weggebrand. Body wordt voornamelijk gevormd door de suikers, vetten en oliën in de boon, dit maakt dat de koffie stroperig en vol van smaak is.  Als je te licht brandt karamelliseren de suikers onvoldoende en komen de oliën en vetten niet genoeg vrij om een mooie stroperigheid te krijgen. Brand je te donker dan “verbrand” je letterlijk de suikers en de oliën en vetten. Ergens middenin ligt dus de balans.

Hoe kan je body met de bereiding beïnvloeden?
Als eerste let op de temperatuur van het water, als dat te heet is verbrand je de koffie en als het te koud is krijg je onvoldoende extractie.

Maar er zijn nog veel meer factoren:
-    Hoe meer kalk in het water hoe voller de koffie.
-    Hoe langer de extractietijd, hoe meer smaak (te lang is te veel smaak).
-    Hoe fijner de koffie gemalen is, des temeer oppervlak, dus meer extractie.
-    Laat de koffie eens bloemen, dat wil zeggen eerst een klein beetje (koud) water opschenken of bij espresso een pre-infusie geven.

Dit zijn enkele manieren en invloeden van en op koffie. Experimenteer eens een keer met verschillende temperaturen en proef wat voor effect dat op je koffie heeft.
 
    05-12-2018 14:20
Deze website gebruikt uitsluitend cookies om het bezoek te meten.
Accepteer geselecteerde cookies