Zes fabels en feitjes over koffie

Zes fabels en feitjes over koffie
Na kraanwater is koffie de meest gedronken drank in Nederland. Wekelijks drinkt zo’n tachtig procent van de Nederlanders koffie en dagelijks ligt dat ruim boven de zestig procent. Over de populaire drank bestaan ook veel feiten en fabels. In deze blog lichten we zes stellingen toe met onze koffie-expert Didi. Zodat jij volgende keer bij de koffieautomaat je collega kunt vertellen wat wel of niet waar is.

Koffie is gezond

Feit. Koffie staat in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum waarbij is bewezen dat twee tot vier koppen zwarte koffie per dag 10% minder kans geeft op een coronaire hartziekte en een beroerte. Daarnaast is er sterk bewijs dat het drinken van vijf koppen koffie per dag in vergelijking tot geen koffie drinken samenhangt met een 30% lager risico op diabetes type 2.

In koffie zitten meer aroma’s dan in wijn

Feit. In wijn zitten zo’n 200 verschillende soorten aroma’s, terwijl je in koffie meer dan 500 verschillende soorten aroma’s kunt proeven. Aroma is een combinatie tussen geur en smaak. Er zijn verschillende redenen waarom je zoveel soorten aroma’s kunt proeven in koffie. Zo speelt het land van oorsprong bijvoorbeeld een rol, op welke manier de koffieboon gewassen is en hoe lang de boon in het water heeft gelegen om te fermenteren. Daarnaast heeft ook de manier van branden een grote invloed op de aroma’s. Niet zo gek dus, dat er zoveel verschillende aroma’s te proeven en ruiken zijn.

Decafé is volledig cafeïnevrij

Fabel. Decafé koffie is nooit honderd procent cafeïnevrij. Ook al wordt de meeste cafeïne verwijderd, er blijft altijd wel iets achter. Het is gelukkig niet veel. Zo bevat cafeïnevrije koffie maximaal 8 mg cafeïne, terwijl een normaal kopje koffie zo’n 70 tot 140 mg cafeïne bevat. De cafeïne wordt voor het branden al uit de koffie gehaald. Dat zorgt niet alleen voor een mindere hoeveelheid cafeïne, maar ook voor minder bitters in de koffie.

Ben je op zoek naar lekkere decafé specialty koffie? Proef dan de Capriole Colombia La Victoria

Koffie moet je in de koelkast bewaren

Fabel. Koffie moet je bewaren op een (donkere) plek waarbij de temperatuur niet te veel schommelt. Dat is bij een koelkast wel het geval doordat deze dagelijks vaak wordt geopend. Daarnaast kunnen sterk geurende producten ook geur afgeven aan je koffie. Dat is uiteraard wat je niet wilt.

Het belangrijkste bij het bewaren van koffie is dat het luchtdicht verpakt zit, want zuurstof is de grootste boosdoener voor je koffie. Maak je een nieuwe zak koffie open? Dan is het beste om deze binnen twee weken op te maken. Lukt dat niet, dan kun je de overige koffie goed verpakken in een coffeevac, zodat het luchtdicht en donker verpakt is. Belangrijk om deze bus dan ook op een donkere plek te bewaren. Een plek bij een raam waar de zon vol op schijnt is dus geen goed idee.

In espresso zit meer cafeïne dan een cappuccino

Fabel. Je hoort het vaker: neem een (enkele) espresso, dan kan je er weer tegenaan. Dat is voor velen ook de reden dat ze kiezen voor een espresso in plaats van een cappuccino. Veel mensen denken dat een klein kopje espresso meer cafeïne bevat dan andere koffiebereidingen. Maar bereid je een cappuccino, dan zit daar een enkele espresso in. Daarom is de hoeveelheid cafeïne in een espresso net zo veel als in een cappuccino.

Koffie droogt je lichaam uit

Geen feit en geen fabel. Het is een feit dat koffie voor minstens 98 procent uit water bestaat en in principe dus een goede bron van vocht is. Ook is het bekend dat koffie zorgt voor een verbeterde energieprestatie en concentratie. Je lichaam reageert op de koffie, waardoor je indirect wel zorgt dat je lichaam harder gaat werken. En als je lichaam harder werkt, dan moet je zorgen dat je goed blijft drinken. Daarom adviseren wij om je ochtend te beginnen met een lekkere kop koffie én een glas water.
  Denise Dissel     28-11-2023 15:15