6 tips voor latte art

6 tips voor latte art
Het maken van uitstekende latte art is voor veel koffieliefhebbers een doel op zich. Waar op het NK koffie bij de Dutch Latte Art Championships hele verhalen worden gecreëerd in een kopje koffie, zijn thuisbarista’s druk aan het oefenen voor een tulp of zwaan. Maar, latte art is meer dan alleen figuurtjes in koffie schenken. Zo is het van belang dat je een goede espresso zet, dat je de melk juist opschuimt en een correcte schenktechniek toepast. Alles draagt bij aan jouw latte art skills en Didi geeft je hiervoor zes tips.

Tip 1. Melk opschuimen met een goed stoompijpje

Om melk goed op te schuimen heb je een goed stoompijpje nodig. Vooral de druk hiervan is belangrijk. Dat heb je al bij een koffieautomaat zoals de Sage Barista Pro. Daarbij geldt: hoe beter je koffiemachine, hoe beter je stoompijpje (meestal) is. Met een simpele melkopschuimer gaat het opschuimen van melk voor je latte art niet werken.

Tip 2. Gebruik volle melk

Belangrijk is dat je de juiste melk gebruikt en daarvoor adviseren wij volle melk. Andere varianten zoals magere en halfvolle melk zijn niet geschikt. Uit deze melk worden namelijk de vetten gehaald, waardoor het wateriger is. De vetten en eiwitten heb je nodig om goed op te kunnen schuimen. Ook wordt vaak gevraagd of houdbare melk goed is om te gebruiken voor latte art. Maar ook dat adviseren we niet, aangezien houdbare melk een smaak afgeeft en dat heeft (negatieve) invloed op je koffie. Het is wel zo dat je bij houdbare melk heel snel dik schuim krijgt, maar dat is dik schuim waarmee je geen latte art kan maken. Daarom is de enige tip van ons: gebruik volle melk om figuren mee in je koffie te schenken.

Tip 3. Opschuimen in je melkkan

Om je melk om te schuimen heb je goede melkkannen nodig. Je hebt bijvoorbeeld melkkannen die (te) recht zijn, waardoor je geen mooie draaikolk krijgt tijdens het opschuimen. De onderkant van de ideale melkkan is breder dan de bovenkant, zoals deze melkkan van 350 ml.

Daarbij geldt dat je altijd twee kannen (ook wel: pitchers) nodig hebt: bijvoorbeeld een middel (590 ml) en een kleine (350 ml). Maak je twee koffies met melk, dan schuim je je melk op in je middelgrote kan. Maak je maar één koffie, dan schuim je de melk op in je kleine melkkan. Zoals aangegeven, heb je wél twee kannen nodig om je melk op de splitsen. Je schenkt een scheutje melk weg, zodat je de eerste klont melk eruit schenkt. Dat zorgt namelijk voor een witte vlek in je koffie en dat wil je niet.

Tip 4. Opschuimtechniek

Het stoompijpje plaats je in het tuutje van je melkkan in een hoek van 90 graden. Een centimeter van de rand af, zodat je een mooie draaikolk krijgt. Je volume van de melk wordt steeds meer, dus beweeg je de melkkan langzaam naar beneden. In deze blog leggen we stap voor stap uit hoe je melk kunt opschuimen.

Tip 5. Inschenktechniek

Als je klaar bent met het opschuimen is het belangrijk om je melk glanzend te maken. Dat doe je door je melk te walsen. Als je wat belletjes in je melk ziet, dan tik je met je melkkan op een rechte, harde ondergrond (let op: houd je hand erboven voor de spetters). Vervolgens wals je de melk weer goed. Dan gaan we beginnen met het inschenken:
  • Schenk het eerste gedeelte van de melk weg in een ander melkkan. Dit is echt maar een klein beetje, om het eerste dikke gedeelte weg te hebben.
  • Wals je melk weer.
  • Vervolgens wals je de espresso, zodat er een gat in het midden komt. Daar kan je de melk doorheen schenken. Zo krijg je een mooi contrast tussen melk en koffie.
  • Let op: altijd als laatste nog je melk walsen, dat is belangrijk.
  • Houd vervolgens je kopje goed schuin, zodat het midden het meest diepe punt heeft.
  • Begin met het inschenken van je melk. Dit doe je hoog en draai rondjes om een mooie basis te maken. Zo vermeng je de espresso goed met de melk.
  • Dan kan je even stoppen en ga je de melk laag inschenken. Nu zie je het witte in je koffie ontstaan. Hoe lager je bij je espresso bent, hoe dikker het wit. Hoe hoger, hoe dunner.
  • Maak bijvoorbeeld een hartje. Dat doe je door in het midden je melk te schenken totdat de kop bijna vol is. Dan schep je als laatste je melkkan af naar boven toe.
 

Tip 6. Oefenen: hoog en laag

Om echt goed te worden in je latte art figuurtjes, is het belangrijk om veel te oefenen. Dat kan je onder andere doen door te kijken naar video’s van andere barista’s. Daarbij is onze tip om vooral te kijken naar hoe ver de barista de melkkan van de espresso houdt. Schud je te hoog met je melk, dan krijg je geen vorm. Zit je te laag, dan wordt het een dikke klont. Ga je bijvoorbeeld aan de slag met een zwaan, dan heb je zowel dunne als dikke lijnen nodig. Dan zou je goed moeten afwisselen tussen hoog en laag, met bepaalde bewegingen. Blijven oefenen dus!

Nog extra tips voor je latte art:

  • Gebruik cacaopoeder om te oefenen met je latte art in plaats van espresso. Doe wat cacaopoeder in je kopje en schenk hier je melk in. Giet vervolgens je gemaakte latte art weer terug in de melkkan, even goed walsen en doe opnieuw in cacaopoeder in het kopje. Zo kun je nog zeker vijf keer hetzelfde doen en verspil je geen koffie.
  • Als je begint met het maken van latte art, dan kun je als eerste een hartje proberen te maken. Lukt een hartje niet? Probeer dan een rosetta in je koffie te schenken. 
  • Maak je melk niet te warm, hierdoor krijg je snel te dik schuim en dat maakt het moeilijker om figuren te schenken in je koffie. Wist je dat de temperatuur van de melk op latte art wedstrijden rond de 60 graden ligt?
  Denise Dissel     22-02-2024 16:05