Onmisbare baristatools in je koffiehoek

Onmisbare baristatools in je koffiehoek
De koffiehoek is van iedere thuisbarista één van de favoriete plek in huis. In zo’n koffiehoek vind je niet alleen een espressomachine of filterapparatuur. Ook vind je er een aantal onmisbare baristatools. Door het grote aanbod is het soms lastig kiezen voor de beginnende koffieliefhebber: wat heb je écht nodig om een goede kop koffie te zetten? Daarom hebben wij vijf handige en essentiële tools op een rijtje gezet.  

Weegschaal

Een weegschaal kan niet ontbreken in je koffiehoek. Zonder weegschaal lukt het je niet om een goede koffie te bereiden. Je gebruikt het bijvoorbeeld om je gemalen koffie in je filterdrager af te wegen. Vervolgens kijk je hoe lang de doorlooptijd van je koffie is. Ook dat kan je met onze weegschaal van Barista Essenetials doen door middel van de ingebouwde timer. Zo kun je goed timen of de doorlooptijd tussen de 25 en 30 seconden zit. Daarnaast kan je ook met de weegschaal kijken hoeveel milliliter water en koffie er in je kopje komt. 

Niet alleen voor de espressomachine heb je een weegschaal nodig. Ook voor de verschillende filter zetmethode is een weegschaal belangrijk. Zo weeg je je koffie af, meet je hoeveel water je inschenkt en time je de brewtijd.

Bekijk hier de weegschaal

WDT-tool

Als je koffie maalt en de gemalen koffie komt in je filterdrager terecht, dan kunnen daar kleine klontjes bij zitten. Ook kan de koffie niet helemaal gelijk verdeeld zijn. Met deze tool maak je de koffie weer helemaal los van elkaar en zorg je dat het gelijkmatig verdeeld wordt over de gehele filterdrager. Zo zit overal in je filterdrager evenveel koffie en voorkom je channeling: scheuren waar water makkelijk doorheen komt. Dat zorgt dan weer voor een constante extractie en perfecte smaak van je koffie.

Een WDT-tool kan dienen als vervanger van een koffieverdeler of leveller.

Bekijk hier de WDT-tool

Tampermat

Dit is een belangrijke accessoire voor je filterdrager, maar ook voor je aanrecht. Een tampermat biedt namelijk een zachte en stevige ondergrond om je filterdrager op te plaatsen. Zo kun je goed de koffie in de filterdrager aandrukken zonder de filterdrager óf je aanrecht te beschadigen. Daarnaast zorgt zo’n tampermat dat de filterdrager op z’n plaats blijft liggen door de anti-slip eigenschappen. Zo kan je als thuisbarista goed je werk doen. Als laatste voordeel heeft het ook dat je georganiseerder en schoner kunt werken.

Je kunt ook kiezen voor een tamping station, daarbij heb je een houder waar je de filterdrager in plaatst. Het voordeel hiervan is dat de gemalen koffie die ernaast valt, op het keukenblad valt en niet op de grond.

Bekijk hier de tampermat

Push tamper

Ook een push tamper mag niet ontbreken in je koffiehoek. Zeker niet als beginnende thuisbarista of als je niet de enige koffieliefhebber thuis bent en meerdere personen de koffie bereiden. Je kunt een push tamper zo instellen dat iedereen op dezelfde manier de koffie aandrukt. Zo is de push op een bepaalde hoogte afgesteld, waardoor een randje overblijft als je te zacht drukt. Dan moet je nog wat harder drukken, want dan zit de push op de rand van de filterdrager. Te hard aandrukken kan niet, want de push bereikt dan de rand waardoor je niet verder kunt. Zo kan iedereen thuis goed en makkelijk koffie bereiden. 

Ga je de koffiemolen afstellen? Dan moet je zorgen dat je push tamper op de maximale stand zetten. Zo voorkom je dat je de koffie niet goed hebt aangedrukt, omdat te fijne koffie vaak veel dieper in je filterdrager ligt. Liever koop je hiervoor een hand tamper.

Bekijk hier de push tamper

Pitcher

Voor de thuisbarista die graag een koffiebereiding met melk drinkt is de pitcher (ook wel: melkkan) erg belangrijk. Eigenlijk moet je zelfs twee melkkannen hebben: een kleine en een middel. Met een kleine pitcher zet je één cappuccino van 100 ml en met een middel kan maak je een grote van 200 ml of twee kleine van 100 ml. Daarnaast heb je altijd twee kannen nodig omdat je de melk moet splitsen. In deze blog over latte art vertellen we je meer over het splitsen van je melk.

Bekijk hier de kleine melkkan
  Denise Dissel     01-05-2024 11:49