Koffie-expert Didi beantwoord vragen

Koffie-expert Didi beantwoord vragen
Als koffie-expert krijgt onze manager van de koffiebranderij dagelijks veel vragen. Dat zijn vaak vragen die per koffie verschillend te beantwoorden zijn, zoals welke koffie perfect bij een liefhebber van bloemige tonen past of welke smaken je kunt proeven in een bepaalde koffie. Deze informatie is terug te vinden op de productpagina’s van de koffiebonen. Onze koffie-expert Didi beantwoord in deze blog algemene ingestuurde vragen.

1. Hoe kun je koffiebonen het beste bewaren?

“Koffie moet je bewaren op een donkere, droge plaats waar de temperatuur niet te veel schommelt. Daarbij mag er geen zuurstof bij de koffie komen. Daarom adviseer ik klanten altijd een coffeevac te gebruiken voor je koffie. Een coffeevac is een donkere bewaarbus die vacuüm wordt afgesloten zodat er geen zuurstof bijkomt. Zuurstof is de grootste boosdoener voor je koffie. Ook zit er een koffieventiel in deze bewaarbus, wat ervoor zorgt dat de koffie wel kan ontgassen, zonder dat er lucht bij komt. Zo’n ventiel zit ook in onze koffiezakken, waarbij onze 250 gram zakjes ook een sluitstrip hebben. Belangrijk is dan wel om deze altijd goed te sluiten en al het lucht uit het zakje te drukken. Wat ik ook vaak hoor is dat mensen hun koffie bewaren in de koelkast of vriezer. Maar dat zijn plekken die je continue open en dicht doet, waardoor de temperatuur van je koffie veel schommelt en dat is niet goed voor je koffie. Bewaar je koffie altijd op een donkere, droge en temperatuurvaste plek. Het liefst dus in een coffeevac.”

2. Wat voor invloed heeft water op mijn koffie?

“Koffie bestaat voor 98 procent uit water. Water is dus zeker van grote invloed op je koffie. Heb je bijvoorbeeld veel kalk in je water, dan kan je koffie wat bitterder smaken. Maar heb je te weinig kalk in je water, dan kan het juist vlakker proeven. Daarom raden we je aan om gefilterd water te gebruiken. Probeer eens Bar-le-Duc, Spa blauw of Acqua Panna in plaats van je kraanwater en kijk wat het met je koffiesmaak doet. Dit is niet alleen beter voor de smaak van je koffie, maar ook goed voor je koffiemachine. Ook al zit er een waterfilter in je machine, als je gefilterd water gebruikt hoef je het filter minder snel te vervangen.”

3. Wat is de ideale maalgraad voor een espresso?

“Dat is een vraag die ik vaak krijg en die ik eigenlijk niet zo makkelijk kan beantwoorden. Om je op weg te helpen: voor een espresso heb je een hele fijne maling nodig. Daarbij heb je verschil in bonen. Zo heb je harde en kleine koffiebonen, maar ook grote en wat zachtere grotere koffiebonen. Dat kan liggen aan de branding, wat het proces van de koffie is geweest maar het kan ook liggen aan de herkomst. Ik kan dus niet zeggen dat een bepaalde maalgraad voor alle koffie hetzelfde is.

De maalgraad van de koffie is dus per koffie verschillend, maar een ding is zeker: het is een fijne maalgraad. Dus daarmee kan je zelf aan de slag. De beste maalgraad krijg je door een standaard te nemen van 18 gram koffie en dat je vervolgens tussen de 25 en 30 seconden uitkomt. Dan heb je de juiste extractie.

Wist je dat je de maling ook wellicht moet aanpassen, terwijl je altijd dezelfde koffie drinkt? Dat komt omdat de koffiebonen kunnen veranderen door het seizoen, het weer, de oogst in het land van herkomst maar ook de branding kan daardoor aangepast worden. Je hebt dus zelfs bij dezelfde koffie niet een vaste maalgraad die gegarandeerd werkt. Check dus altijd of je koffie goed loopt tussen de 25 en 30 seconden.”

Tip! Wij hebben een video gemaakt over onder- en overextractie. Hierin legt koffie-expert Didi Meijer uit wat het inhoudt en hoe je de juiste extractie krijgt.

4. Wat is jouw favoriete koffie van dit moment?

“Ik ben wel echt een fan van Ethiopië als koffieland, dus die hoort wel bij mijn favoriete koffies van het moment. Dan zou ik zeggen de ‘Ethiopië Sidama Bensa', een bloemige en fruitige koffie met tonen van romige chocolade. Deze koffie zet ik het liefst met een AeroPress.

Op de tweede plek komt de Nicaragua. Een hele lekkere koffie, waar je een hele andere koffiebeleving krijgt. Je proeft tropisch fruit van ananas en mango met tonen van chocolade. Als ik een melange moet kiezen, dan is mijn favoriet de Paso Fino. Dat is toch echt de koffie die het allerbeste combineert met melk, maar ook lekker is als espresso of zwarte koffie. Voor iedere koffiebereiding is dit mijn favoriet."

5. Hoe ga je aan de slag met latte art?

“Om te beginnen heb je drie dingen nodig: twee pitchers en goede melk. Met de pitchers kun je de opgeschuimde melk goed verdelen, Voordat je aan de slag gaat met latte art, is het natuurlijk belangrijk dat je ook goed weet hoe je melk kunt opschuimen. Als dat lukt, dan kun je aan de slag met latte art en dat is vooral: oefenen, oefenen en oefenen. Je begint met een rosette of een hartje en eindigt met een mooie zwaan.

Daarbij heb ik een tip om te oefenen. Je hoeft namelijk bij het oefenen niet continu een nieuwe kop koffie te zetten. Je kunt hier makkelijk cacaopoeder voor gebruiken. Doe wat poeder in je kopje en schenk hier je melk in. Gelukt? Dan giet je het kopje waar de melk met cacao in zit, weer terug in de melkkan, even goed walsen en opnieuw in cacaopoeder in het kopje doen. Zo, nu kun je nog zeker vijf keer hetzelfde doen. Succes met oefenen!"
  Denise Dissel     02-01-2024 12:45