Proefpakket van koffiebonen: leer de koffies kennen!

Proefpakket van koffiebonen: leer de koffies kennen!
Ga je voor het eerst koffiebonen kopen, heb je nog niet eerder Capriole koffie geproefd of ben je op zoek naar nieuwe koffies? Dan is een proefpakket ideaal voor jou. Bij koffie.nl hebben we vijf verschillende proefpakketten.

Om erachter te komen welke koffie je lekker vindt, kun je op verschillende factoren letten. Wij lichten er zes kort toe.

Herkomst van de koffiebonen

Koffiebonen komen uit alle delen van de wereld. Er wordt zelfs gesproken over een zogenaamde 'Coffee Belt'. Als je op de wereldkaart kijkt, dan is er een strook die rondom de evenaar ligt. In deze landen vind je de beste koffie. Voornamelijk omdat hier de temperatuur warm is en het veelal een tropenklimaat en/of microklimaat is. Voorbeelden van deze landen zijn: Brazilië, Nicaragua, Rwanda, Ethiopië, Thailand, Uganda en Indonesië.

Als je alleen kijkt naar de herkomst van de koffieboon, dan zijn er een paar algemene smaken. Uiteraard verschilt dat per koffie door de andere factoren die we behandelen in de blog, zoals verwerking en branding. 
  • Midden- & Zuid-Amerika: zoet, vol, chocolade en noten.
  • Afrika: fris, fruitig, tonen van citrus, rood fruit en bloemige smaken
  • Azië: kruidig, tonen van citrus met zoete tonen en pure chocolade
Dit is natuurlijk kort door de bocht, maar een handvat om je eerste koffies uit te proberen. Een koffie uit Brazilië kan heel anders smaken dan een Colombia. Let daarom ook op de type koffieboon en lees bijvoorbeeld de smaakomschrijving van iedere koffie.

Type koffiebonen

Het type van de koffieboon heeft ook een grote invloed op de smaak. Een Robusta koffie uit Afrika kan bijvoorbeeld redelijk bitter en sterk smaken, waardoor de bloemige smaken helemaal niet goed te proeven zijn. Maar kies je een Arabica uit Afrika, dan kan je wél de bloemige tonen in de koffie ervaren. Dit heeft onder andere te maken met de hoeveelheid cafeïne in de koffieboon.
Ook de variëteit heeft te maken met de smaak. Zo heb je net als bij wijn de rode druiven voor rode wijn. Dat kun je zien als de Arabica. Maar in de rode wijn worden ook verschillende rode druiven gebruikt, zoals de Pinot Noir of Sangiovese. Dat heb je ook in koffie, zo heb je bijvoobeeld Catuai of Yellow Bourbon als variëteit van de Arabica koffieboon.

Verwerkingsmethode

De weg van koffiebes naar de gebrande boon zoals je die vindt in jouw koffiezak is lang. Daarbij kan de ene boon uit Zuid-Amerika een ander proces hebben gehad dan de ander. Het proces zorgt eigenlijk hoe de boon is gefermenteerd, gewassen en gedroogd. Zo heb je onder andere drie verschillende methode: natural, washed en honey. Dit proces heeft invloed op de smaken. Zo is een natural koffie over het algemeen voller van smaak en vaak wat exclusiever. Terwijl de gewassen koffie vaak gebalanceerd is met veel smaken afkomstig uit het land van herkomst.  

Manier van branden

De groene koffieboon wordt vervolgens door de koffiebrander gebrand. Onze koffiebrander Didi maakt per koffie een brandprofiel, waardoor de beste en kwalitatieve smaken uit de koffies worden gehaald. De koffies in ons assortiment branden we langzaam tot een medium branding. Zo worden de rijke smaken en delicate aroma's volledig behouden. 

Versheid van de koffie

Daar kunnen we kort en krachtig over zijn. Het is goed om te letten op de versheid van de koffie. Wij kijken goed naar de voorraad en branden wanneer het écht nodig is, waardoor wij een mooie versheid van de koffie kunnen aanbieden. Wij adviseren dan ook de koffie binnen twee maanden na aankoop te drinken. Dan is de koffie het lekkerste.

Wist je dat koffie eerst twee weken moet ontgassen? Koop je koffie en zie je dat deze nog geen twee weken geleden is gebrand, dan raden we je aan om even te wachten met deze koffie te drinken. De koffie is tot twee weken na het branden nog erg variabel, waardoor er nog bitters in kunnen zetten.

Leestip! Wij vertellen in deze blog onder andere hoe je de koffie het beste kunt bewaren.

Smaakomschrijving

De smaakomschrijvingen helpen je om een makkelijke keuze te maken. Houd je bijvoorbeeld van een kruidige koffie, dan kun je kijken bij welke koffie deze smaakomschrijving staat. Op onze website kan je daarop zoeken of filteren en zo kom je er al snel achter dat de Capriole Flores, Myanmar of Thailand goed bij je zou passen. Je kunt dan natuurlijk kijken welke tonen je nog meer in de koffie kunt proeven en wat je het lekkerste lijkt.

Bestel een proefpakket

Een proefpakket is een goede keuze om erachter te komen welke smaken je lekker vindt in een koffie. Zo kun je koffies uit verschillende landen proberen en proeven wat de verschillen zijn. Wij hebben in ons assortiment vijf verschillende proefpakketten, waarbij we pakketten hebben samengesteld per zetmethode. Zo kun je ons proefpakket met drie huismelanges proberen voor je espressomachine, maar ook een heerlijk proefpakket met drie specialty koffies

Voor je snelfilter, V60, AeroPress, cafetière en mokkapotje hebben we ook een proefpakket samengesteld. Laat je verrassen door onze koffie-experts. 

Belangrijk! De smaken van de koffie proef je natuurlijk pas goed als de koffiemolen van je espressomachine goed is afgesteld. Is de molen goed afgesteld en heeft je koffie dus een goede extractie, dan pas kan je goed beoordelen of deze smaken bij je passen. Wij hebben een stappenplan geschreven om je molen goed af te stellen.

Leuk cadeau om te geven

Heb je een koffieliefhebber in de vriendengroep of familie, en heb je nog geen idee wat je cadeau moet doen? Dan is een proefpakket met drie verschillende koffies altijd een leuk idee.
  Didi Meijer     11-01-2024 09:30