Koffienieuws, tips en weetjes over koffie

Wat is overextractie en onderextractie?

  Denise Dissel     08-10-2022  

Wat is overextractie en onderextractie? Kom je in een koffiebar, dan heb je keuze uit soms wel tientallen koffiebereidingen. Van een cortado tot een flat white. De basis begint vaak bij het bereiden van een goede espresso. Hoe? Didi vertelt het je aan de hand van de video onderaan deze blog. Voor de video maken wij gebruik van de espressomachine Sage Barista Pro en onze Capriole Paso Fino . Dit is een fijne machine die je makkelijk thuis kunt gebruiken om een lekkere koffie te bereiden. Onze koffiebrander Didi Meijer legt in onderstaande video uit hoe je deze espressomachine het beste kunt afstellen voor de beste extractie en koffiesmaak. Koffie fijn of grof malen? Extractie is makkelijk gezegd: het moment dat de gemalen koffie in contact komt met water. En als de extractie juist is, zorgt dat voor de juiste koffiesmaak. Daarbij is het zo, dat hoe fijner je de...

Lees meer

Bijzondere koffie uit Thailand

      01-08-2022  

Bijzondere koffie uit Thailand Bij het proeven van deze koffie wisten we direct, deze koffiebonen wordt onze eerste direct trade koffie uit Thailand! Als espresso is het een volle kruidige koffie met tonen van chocolade, gerookte amandelen en bruine suiker. Wiang Pa Pao Fully Washed is samengesteld uit koffie van 20 kleine koffieplantages in het Wiang Pa Pao district van Chiang Rai, Thailand en maakt duidelijk dat Thailand een mooie toekomst heeft als koffieland. Nieuwsgierig? Lees meer over deze koffie.   

Lees meer

Koffiebonen kiezen: filter of espresso?

  Didi Meijer     05-07-2022  

Koffiebonen kiezen: filter of espresso? Het is een vraag die regelmatig aan koffiebrander Didi Meijer, koffiebrander en -ambassadeur wordt gesteld: “Is de koffie geschikt voor filter of espresso?” Op deze vraag is het antwoord vaak dat het in principe voor beide koffiebereidingen is. Maar dat het vooral de vraag is welke smaak je graag wil proeven in je koffie. In deze blog vertelt Didi Meijer je meer over het kiezen van de koffiebonen én ze adviseert een aantal koffies. Op koffie.nl vind je in het assortiment zowel koffiemelanges als ook veel single origins die (meestal) omni roast gebrand zijn. Dat betekent dat de koffie voor zowel voor je filter als je espressomachine geschikt zijn. Daarom staat er bij iedere productpagina van de koffie een recept voor beide koffiebereidingen. Ook lees je direct de smaakbeleving die je bij de koffie kunt...

Lees meer

Beste koffiebonen kopen voor cappuccino

  Pascal Ultee     13-04-2022  

Beste koffiebonen kopen voor cappuccino Vaak krijgen wij de vraag welke koffiebonen je het beste kunt gebruiken om thuis een heerlijke cappuccino te bereiden. Veel van onze klanten drinken graag een romige cappuccino met een volle koffiesmaak. Maar welke koffiebonen kun je dan het beste kiezen? Natuurlijk kunnen smaken verschillen, maar we verklappen je graag onze geheimen voor de perfecte cappuccino en één van onze favoriete koffiebonen voor deze bereiding.  We gaan ervan uit dat je thuis een volautomatische espressomachine hebt zoals een Jura, Melitta, Philips, Krups, Siemens of Delonghi. Of misschien heb je wel een halfautomatische espressomachine zoals een ECM, Smeg, Solis, Quick Mill, La Marzocco, Rocket, Sanremo, Sage of Vibiemme en maal je de koffiebonen met een aparte koffiemolen.  De beste koffiebonen: Capriole Paso Fino De Capriole...

Lees meer

Wat is body bij koffie?

  Didi Meijer     05-12-2018  

Wat is body bij koffie? Een vraag die vaak wordt gesteld aan een koffiebrander is: wat is de body van een koffie? Een heel simpel antwoord is dan dat body een vol mondgevoel is. En zo’n mondgevoel krijg je door de juiste branding van de bonen, het proces van de bonen in het land van oorsprong én de extractietijd. Ook is het belangrijk dat er weinig defecten (ook wel: foute koffiebonen) in de koffie zit. Bij de inkoop van onze koffiebonen letten wij dan ook goed om de juiste kwaliteit. Hoe beïnvloedt het proces de body? Het proces vindt plaats in het land van oorsprong van de koffieboon. Na het plukken kan het proces verschillen, zoals het fermenteren van de koffieboon en de manier van drogen en wassen. Zo heb je drie verschillende processen: washed, natural en honey.    Bij de gewassen (washed) methode fermenteert de...

Lees meer

Zure koffie? Dit kun je er aan doen.

  Didi Meijer     06-07-2018  

Zure koffie? Dit kun je er aan doen. Hoe komt het nu dat koffie zuur kan smaken? Dat kan ontstaan door bijvoorbeeld te veel koffie doseren, een te korte extractietijd, een te grove maling of het gebruik van te koud water. Je kunt het ook omgekeerd hebben, dan krijg je geen zure koffie maar dan wordt de koffie bitter. Van nature hebben groene koffiebonen een hoge aciditeit en dat heeft te maken met de type boon, variëteit, het land van herkomst en het fermentatieproces. Uiteraard heeft ook de branding invloed op de aciditeit. Maar is het slecht als je koffie zuur smaakt? Nee, in koffie draait het allemaal om balans. Dat wil zeggen dat een koffie goed in balans moet zijn van zuur, bitter en zoet om een lekkere smaakbeleving te krijgen. Zo zorgt de aciditeit ervoor dat je bepaalde smaken proeft in de koffie, zoals framboos, aardbei, blauwe bessen en nog een hoop...

Lees meer